Pénzügy

Menő “üzletember” áll a kecskeméti számlagyár mögött

üzletember (üzletember, vállalkozó, gazdaság)
üzletember (üzletember, vállalkozó, gazdaság)

Egyre nagyobb hullámokat vet a kecskeméti áfacsalási ügy. A Napi.hu értesülései szerint a bűnügy főszereplője valaha pénzügyőr volt, de az elmúlt években már helyi szinten menő üzletembernek számított.

A gyanú szerint H. Csaba valóságos számlagyárat épített ki, és működtetett éveken át. A májusban zárult büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék elsőfokon négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélte az egykori fináncot. A bíróság ugyanis megalapozottnak találta a vádat, hogy az általa kiépített számlagyár valódi és fiktív cégek közti pénzforgalmat irányította úgy, hogy a költségvetést sok százmilliós kár érte a forgalmi adók eltűnésével.

A főleg építőipari cégekből font háló felfedezésével azonban nem állt le a számlagyár, sőt, “ötödik sebességbe” kapcsolt. H. Csaba ugyanis a nyomozás megindulása után már egy nagyságrenddel nagyobb pénzeket “áramoltatott” át a rendszeren, legalábbis a nyomozást lezárását követő vád szerint. A kár értéke itt már vélhetően meghaladja a négymilliárd forintot.

Ráadásul ez utóbbi esetben már bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják az egykori fináncot. A nyáron megjelent hírek szerint az első körben ő és 13 társa került előzetes letartóztatásba.

További részletek a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik