Pénzügy

Az állam hamarosan eladja valakinek a milliárdos balatoni szállodáit

siófok (Array)
siófok (Array)

November közepén járta be a sajtót a hír, hogy eladni készül az állam az Erzsébet-program egyes üdülőit. Az Index megpróbált utánajárni annak, hogy tételesen milyen ingatlanokról van szó, de falakba ütközött. Leveleikre nem válaszoltak, a helyszínekről elküldték őket.

A kormány tervei szerint 3-4 év alatt, két lépcsőben privatizálja a valaha az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanokat. 2012-13-ban vagy száz önkormányzati tulajdonú üdülő és szálloda üzemeltetését átvette az önkormányzatoktól az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ez továbbadta az ingatlanokat az állami tulajdonú Erzsébet Vagyonkezelőnek, hogy nyugdíjasok, rászorulók, nagycsaládosok kedvezményesen üdülhessenek ezeken a helyeken.

A második lépésben pedig ezek közül sok üdülő december 1-től az MNV-hez kerül vissza, amely azokat Fónagy szerint átlátható módon, elektronikus aukciók keretében elárverezi majd.

Felújították, majd eladják

Az érdekes az, hogy az Erzsébet Vagyonkezelő az átkerülő szállodák közül néhányat jelentősen felújított, többet energetikailag is korszerűsítettek. 2015-ben 800 millió forint támogatást költhettek el az Erzsébet-program három ingatlanjára, az őszödi, a siófoki és a zánkai komplexumra.

E mellett ezek az ingatlanok kerültek ki a vagyonkezelőtől, ezeket is el fogják adni:

  • a siófoki Aranypart Erzsébet-szállodája,
  • a balatonőszödi komplexum,
  • egy kétszintes szállodából és vízparti bungalókból álló együttes Balatonvilágoson,
  • a nyíregyháza-sóstói Erzsébet-szálloda,
  • egy üdülő Siófokon,
  • és egy másik üdülő Balatonszemesen.

Nagyon komoly az a gyanúnk, hogy itt megint kormányzati segédlettel és ellenőrizetlenül nagyon komoly pénzek tűnnek el az Erzsébet-utalvány rendszeréből, és lesznek közpénzből magánvagyonok

– fakadt ki tavasszal a parlamentben a szocialista Lukács Zoltán, akinek például azt sem sikerült a szavazás előtt kiderítenie, mennyit érnek egyáltalán a szóban forgó ingatlanok.

A dolgozó nép továbbra is pihenhet

Azt ígérik, az Erzsébet Vagyonkezelőnél lévő ingatlanok eladása nem jelenti az állami üdültetés végét. Az megy tovább azokkal a programba korábban bevont, és ezzel egy időben gyakran megdráguló – szállodákkal, amelyek eddig sem állami kézben voltak.

Az Erzsébet-programba pályázó nyugdíjasok, nagycsaládosok és fogyatékossággal élők számára az üdülés továbbra is biztosított lesz a programban részt vevő, mintegy 40 szálláshelyen

– ígérte Fónagy államtitkár.

Összehasonlításul: az egyszerű halandó nagyon nehezen tud üdülni az Erzsébet-program szállodáiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik