old and young hands
Pénzügy

Nyugdíj: 200 ezer fiatal játszik a tűzzel

24.hu
24.hu

2016. 12. 10. 10:00

Korábban a témában:

A becslések szerint néhány évtizeden belül az állami nyugdíjrendszer egyre több problémával fog küzdeni, ami azt jelenti, hogy a jövőben egyre kevesebb nyugdíjra számíthatunk.

A Bankmonitor ezért is mondja, hogy még most érdemes cselekedni és tenni a nyugdíjunk érdekében, amihez jó megoldást kínálnak az önkéntes nyugdíjpénztárak.

A fiatalokat fogja leginkább érinteni a nyugdíjkérdés

Egyelőre a fiatalok körében kevésbé népszerű a rendszer (200 ezerrel több számla is lehetne), pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük a takarékoskodásra, hiszen őket érinti leginkább a nyugdíjkérdés.

Megnézték azt is, mennyire vannak lemaradva a fiatalok az öngondoskodásban – az derült ki, hogy a 30 év alatti népesség mindössze 5 százaléka tagja valamelyik nyugdíjpénztárnak. Viszont az jó hír, hogy az új tagok között nőtt a fiatalok aránya. De nem eléggé.

Pedig…

Ha például 25 éves korunkban kezdjük el a takarékoskodást, és 40 éven keresztül havi 5 ezer forintot fizetünk egy önkéntes pénztárba, összesen 7,4 millió forintunk gyűlne össze (4,5 százalékos hozammal számolva, és állandó befizetést feltételezve). Ebből csak a hozamunk lenne 3,9 millió forint, míg az állami támogatás 1,3 millió forintot dobna az egyenlegünkön.

Ha ugyanezt az eredményt idősebb korunkban szeretnénk elérni, már jóval nagyobb havi összeget lenne szükséges kicsengetnünk, hogy bepótoljuk az elvesztegetett éveket. Például ha már csak 20 évünk lenne a nyugdíjba vonulásig, akkor nagyságrendileg havi 17 ezret kellene befizetnünk, hogy a 7,4 milliós egyenleget elérjük.

A tanulság az, hogy sosem késő feleszmélni és elkezdeni nyugdíjcélra takarékoskodni. De érdemes minél korábban elszánni magunk, hiszen ez esetben kevésbé megterhelő, pár ezer forintos összeggel is szép summát tudunk összegyűjteni, ami még nyugdíjas korunkban meghálálja magát.

És azt olvasta, hogy Orbán Viktor fegyelmezetten vágta át a nyugdíjasokat? 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Rescue workers take part in the search for survivors and bodies in Mexico City on September 21, 2017, two days after a strong quake hit central Mexico.
A powerful 7.1 earthquake shook Mexico City on Tuesday, causing panic among the megalopolis' 20 million inhabitants on the 32nd anniversary of a devastating 1985 quake. / AFP PHOTO / Pedro Pardo
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.