Pénzügy

Nyugdíjemelés: Romániában háromszor annyi lesz, mint nálunk

Romániában 5,2-5,3 százalékkal nő a jövő évben a nyugdíj – jelentette be Dragos Pislaru román munkaügyi miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy az erről szóló rendeletet már előkészítette a jelenlegi szakértői kormány, emlékeztetve arra, hogy ez összhangban van a nyugdíjtörvény rendelkezéseivel. A jogszabály megállapítja, hogy a nyugdíjat a kormánynak évente ki kell igazítania az infláció mértékével, valamint a bruttó átlag reálbér-növekedés 50 százalékával (=svájci indexálás).

Romániában az idén negatív tartományban volt az infláció, de a bérek emelkedtek. A statisztikai intézet pénteken közölte, hogy októberben a tavalyi tizedik hónaphoz mérten a reálbérek 13,2 százalékkal nőttek.

Pislaru leszögezte, a jövő évi román állami költségvetést a vasárnapi parlamenti választás után felálló új parlament és kormány fogja elfogadni.

Összehasonlításul

Romániában a gazdasági válság idején 2009 és 2012 között három évig be voltak fagyasztva a nyugdíjak, az elmúlt négy évben viszont minden évben átlagban mintegy 5 százalékkal emelték.

Októberben 931 lej (65 021 forint) volt az átlagnyugdíj Romániában. Ami jóval kevesebb, mint a magyar átlagnyugdíj (114-118 ezer forint), amit egyébként kevesellenek a magyarok. 

És azt olvasta, hogy mennyivel több a lengyeleknél a minimálnyugdíj, mint nálunk? 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik