Pénzügy

Hatodával drágult egy nagyon fontos termék egy év alatt

December elején közzétette a novemberi inflációadatokat a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH közlése szerint az árak 1,1 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest, de érdemes részleteiben is megnézni, hogyan állt össze ez az érték.

A termékeket több főcsoportra bontják (élelmiszerek, ruházkádosi cikkek, szolgáltatások, stb.), ezeknek a súlyozásával érkezik meg az infláció mértéke. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik az a tíz termék vagy szolgáltatás, ami a leginkább és melyik az a tíz, ami a legkevésbé drágult 2015 novemberéhez képest.

Rekorder: a cukor

Hiába ugyanannyit vesz valaki a cukorból a karácsonyi sütéshez, majdnem ötödével többet kell otthagynia a boltban, mint a tavalyi készülődés során – a termék ugyanis átlagosan 16,3 százalékkal drágult egy év alatt. Mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk továbbá a lottózóknak és az újságokat járatóknak is, de az sem járt jobban tavalyhoz képest (pénzügyi tekintetben), aki dohányzik.

Íme a toplista a legnagyobb mértékben dráguló termékekről:

  1. cukor: 16,3%
  2. tv-előfizetés: 6,2%
  3. újságok és folyóiratok: 5,9%
  4. egyéb hús*: 5,8%
  5. virág, dísznövény: 5,6%
  6. szerencsejáték: 5%
  7. dohányáru: 4,3%
  8. gyümölcslé, zöldséglé: 4,2%
  9. kulturális cikkek javítása: 4,2%
  10. tea: 4%

Ezért fizetjük a pébét?

A csaknem 150 tételes lista legalján a palackos gáz áll, ami tavalyhoz képest 10 százalékkal lett olcsóbb. Valószínűleg az áfacsökkentés miatt került az alsó tízes csapatba a sertéshús is, de a tojáskedvelők is örülhetnek a mostani áraknak.

Jöjjön a második lista azokról a termékekről, amiknek az ára a legnagyobb mértékben csökkent (a termék neve utána  százalék, amennyivel kevesebbe kerül most):

  1. palackos gáz: 9%
  2. tankönyv: 8,8%
  3. sertéshús: 8,2%
  4. televízió: 5,6%
  5. szemétszállítás: 5,3%
  6. számítógép, fényképezőgép, telefonkészülék: 3,6%
  7. tojás: 3,5%
  8. baromfihús: 2,8%
  9. dió, mák, mogyoró: 2,5%
  10. friss zöldség, főzelék: 2%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik