Pénzügy

Kizárólag egy uniós ügylet elszámolása miatt lett többlet az államháztartásban

24.hu
24.hu

2016. 12. 07. 11:47

Novemberben 2 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, a tizenegy havi szufficit 59,3 milliárd forintra emelkedett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az előzetes adatokat.
Korábban a témában:

Az államháztartás november végi, önkormányzatok nélkül elért szufficitje a központi költségvetés 10,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítási alapok 8,9 milliárd forintos hiányából, valamint az elkülönített állami pénzalapok 79,1 milliárd forintos többletéből tevődik össze.

Tavaly 970,7 milliárd forint volt a tizenegy havi hiány, jelentős részben az uniós támogatások megelőlegezése miatt – írta az NGM. A két év folyamatai közötti eltérést a kedvező gazdasági folyamatok, a gazdaságfehérítést célzó kormányzati intézkedések sikere, az ezekből adódó magasabb adóbevételek magyarázzák, továbbá az uniós források idei elszámolása is hozzájárul a költségvetés stabil helyzetéhez – közölte az NGM.

Az aszfaltügy a kulcs

Az októberi többlet legfőbb oka, hogy a költségvetés most számolhatta el az aszfaltügy átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés.

A közleményből csak az a lényeges információ nem derül ki, hogy ez az aszfaltügyi utalás mennyit hozott az állam kasszájába. A Miniszterelnökség korábbi tájékoztatása szerint ez 176 milliárd forintos bevételi tétel. Vagyis e nélkül méretes, évek óta nem látott mínuszt mutatott volna a novemberi egyenleg – jegyezte meg a közleménnyel kapcsolatban a Portfolio.

Az elmúlt hónapok adatai szerint másfél évtizede nem volt ilyen  stabil az államháztartás helyzete – írta a minisztérium közleményében.

Az NGM kiemelte még, hogy a novemberi hatéves bérmegállapodás nyomán erőteljes bérfejlesztés indulhat el jövőre, miközben a vállalkozások adóterhei mérséklődnek. Ezáltal Magyarország új fokozatba kapcsolhat versenyképesség terén, hiszen így a korábban feltételezetthez képest is nagyobb gazdasági növekedés várható a következő években, megőrizve a költségvetés stabilitását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.