Pénzügy

Orbánék egységesen emelnék a béreket

A kormány azonos mértékben emelné az összes állami cégnél dolgozó alkalmazott fizetését.

Mint korábban megírtuk, jövőre a járulékcsökkentési és béremelési megegyezés megvalósulásával a bruttó bérek éves átlagos növekedése akár két számjegyű is lehet. Most kiderült, a kormány azonos mértékben emelné az állami cégek dolgozóinak fizetését – írta szakszervezeti vezetőkre hivatkozva a Magyar Idők. Az érdekvédők a lap korábbi értesülését, hogy a dolgozók csaknem 10 százalékos bérfejlesztést is kaphatnának, nem tudták megerősíteni.

A Munkástanácsok elnöke a lapnak azt mondta: bérajánlatot tesz a kormány a többségében állami tulajdonú vállalatok munkavállalóinak, és a javaslatról várhatóan a szociális partnerekkel is tárgyalnak az állam képviselői. Erre ígéretet kaptak a szakszervezetek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán. Palkovics Imre arra figyelmeztetett: az egyeztetésekre mielőbb sort kell keríteni, mert csak utána kezdődhetnek el a konkrét megbeszélések az állami cégek vezetőivel.

A Liga Szakszervezetek elnöke szintén megerősítette, hogy a kormány egységes bérajánlást tervez. Szerinte nemcsak az állami vállalatoknál dolgozók béréről, hanem a közalkalmazottak fizetéséről is tárgyalni kell. Ez azért is fontos, mert a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos megemelésével jelentősen összetolódik a közalkalmazotti bértábla – fogalmazott Mészáros Melinda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik