quaestor (quaestor)
Pénzügy

Döntött az AB – nem kaphatnak több pénzt a Quaestor-károsultak

24.hu
24.hu

2016. 12. 07. 13:39

Korábban a témában:

Csaknem hatvanan támadták meg a Quaestor-kárrendezési törvényt, az Alkotmánybíróság azonban ma elutasította az indítványaikat.

Kártérítés – nem ment simán

A brókerbotrányok után az volt a legfőbb kérdés, hogy mennyi kártérítésre számíthatnak a károsultak. A Beva egy egyszerű csőd után hatmillió forintot ad vissza a befektetőnek, de a tavalyi összeomlások után a 32 ezer becsapott károsultnak ennél jóval több pénze ragadt bent, a jogászok és a politikusok ezért új megoldásokat kezdtek keresni.

Aztán jött a Quaestor-törvény, amelynek több rendelkezését eltörölte az AB. Majd az újabb törvény, amely a Quaestor és a Hungária Értékpapír károsultjainál a Kárrendezési Alapból is biztosította a kártérítést. Viszont a maximális 30 millióból le kellett vonni a 2008 után kifizetett hozamokat (később itt is korrigáltak egy kicsit), és a megmaradt pénznek is csak 90 százaléka járt vissza. Ráadásul a kártalanításból kimaradt az, aki pereskedett.

Az AB nem a károsultaknak adott igazat

Az Alkotmánybíróság a panaszaikkal kapcsolatban általánosságban megállapította, hogy mivel a csődben érintettek kártalanítása kivételes jellegű, méltányosságon alapuló állami juttatás, a jogalkotót széles körű mérlegelési jog illeti meg a jogosultak körének, illetve a juttatás mértékének és feltételeinek a meghatározása során is.

A törvény most érvényes verziója az Ab szerint már tárgyilagosan és ésszerűen határozta meg a jogosultak körét, a személyenként kifizethető összeg maximálásával pedig – tekintve, hogy a kárrendezés az állam méltányosságán alapul – nem valósult meg tulajdonelvonás.

A károsultak úgy gondolják, milliárdokat bukhatnak el – írta a hvg.hu, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak panaszukkal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.