Pénzügy

Turbópostássá kéne válniuk a hivatalnokoknak az Erzsébet-utalványok kihordásához

rohanás, sietés, futás (Array)
rohanás, sietés, futás (Array)

A Kormány az ország 3155 településén élő 2,7 millió ellátottnak (=nyugdíjasok) adandó Erzsébet-utalványokat a 174 járásban és 23 fővárosi kerületben dolgozó 33 702 tisztviselővel akarja kiosztatni még az ünnepek előtt úgy, hogy nem engedi őket szabadságra – írja a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete közleményében (MTI OS). Ezzel az Erzsébet-utalványok karácsony előtti kihordására céloztak.

Ez azt jelenti, hogy működési helyenként 18 települést kellene teljes egészében végigjárni, a hozzájuk tartozó tanyavilággal együtt, a kormány szándékai szerint kb. három nap alatt, amely a Magyar Postának is hetekbe telne.

A Miniszterelnökségen belül is fejetlenség ütötte fel a fejét a megvalósítást illetően, hiszen az azt vezető miniszter a Kormányinfón a teljes állomány bevonásáról beszélt, míg a területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint csak egy részük fog utalványt kézbesíteni.

Utóbbi szerint “senki nem gondolhatja komolyan, hogy az államigazgatásban a munkatársak szabadságigénye alapján szervezik meg a munkát”.

Ezzel szemben éppen e célból a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabadságolási terv elkészítésére kötelezi a munkáltatót. A szabadságolási tervben foglaltaktól csak rendkívül indokolt esetben lehet eltérni és ebben az esetben a tisztviselő jogosult az ezzel összefüggésben felmerülő kára, költségei megtérítésére. Az Alkotmánybíróság 74/2006. (XII. 15.) határozata értelmében a fizetett szabadsághoz való jog a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja – hívják fel a figyelmet.

A Miniszterelnökség bizonyára kiemelt feladatként fogja előírni az utalványok kézbesítését a kormányhivatalok és a járási hivatalok számára, éppen a nyugdíjak vagy mondjuk a családtámogatási ellátások megállapításának rovására, ami szintén ezen hatóságok feladata.

Honnan lesz rá pénz?

A Magyar Államkincstár adatai szerint októberben a kormányhivatalok adóssága 6.77 milliárd forint volt. A költségvetési év végén honnan lesz pénzük a feladattal járó extra kiadásokra (utaztatási költség, biztonsági emberek bérezése)? Ráadásul a vonatokkal ellentétben a hivatali gépjárműnek az eleje és a vége is ugyanoda tud csak menni, azaz hiába ültetünk egy gépkocsiba több hivatali dolgozót, a jármű csak egyfelé tud menni.

A feladatban részt vevők munkáját is valakiknek el kell látniuk helyettük, amely esetben megalapozottan felmerül a helyettesítési díjak kifizetése is.

És végül három nyomós kérdés:

  • Ha a többletfeladat ellátása miatt az ügyintézők nem fogják tudni az ügyintézési határidőket betartani, akkor az ezért megtérítendő illeték vagy díj megfizetésére a Miniszterelnökséget lehet majd kötelezni? 
  • A Kormány tényleg azt várja el családanyáktól, hogy az ünnepi készülődés vagy az iskolaszünetet élvező gyermekeik őrzése helyett az életüket, testi épségüket kockáztassák az összességében jelentős értékű utalványok kézbesítésével?
  • A Kormány kivel fogja megsüttetni e tisztviselők családjai számára az ünnepi bejglit, ha ők ehelyett Erzsébet-utalványokat fognak kézbesíteni az egyébként azt megérdemlő ellátottak számára?

És azt olvasta, hogy tiltakoznak a kormányhivatalok, és azt kérik, hogy valaki más vigye ki az utalványokat? És azt, hogy a minisztérium viszont rendkívül elégedett azzal, amit kiötlöttek? 

UPDATE: Mégsem a kormányhivatalnokok viszik ki az Erzsébet-utalványokat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik