Sztrájk a Kispesti Polgármesteri Hivatalban
Pénzügy

Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak? A kormányhivatalnokok beintettek a kormánynak

24.hu
24.hu

2016. 12. 05. 12:28

Korábban a témában:

A járási kormányhivatalokon keresztül nem biztosítható a kormány által a nyugdíjasoknak juttatandó Erzsébet-utalványok kézbesítése – jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Lehetetlenség

Az értékküldemény kézbesítéséhez nem áll rendelkezésre sem a megfelelő szaktudás, sem a megfelelő infrastruktúra a járási kormányhivatalokban. A feladat munkajogi kockázatot is jelent, ráadásul az eljárás nem volna olcsóbb és gyorsabb a postai kézbesítésnél – közölte Boros Péterné.

Az MKKSZ ezért arra kéri a kormányzatot, hogy ne a járási kormányhivatali apparátust vegye igénybe ennek a munkának az elvégzéséhez – tette hozzá.

A szakszervezeti elnök azt mondta: két és fél millió cím esetén a járási kormányhivatalokban dolgozó 26 ezer alkalmazott mindegyikére száz-kétszáz cím jutna, ahová kézbesíteni kellene az utalványokat, és a hivatalvezetőknek is részt kellene venniük ebben a munkában.

Van olyan járás, amelyben 18 település van, ami újabb nehézséget jelent. A munkavállalók kétharmada nő, akiknek öt teljes munkanapjukba kerülne, hogy a téli hidegben, adott esetben a falvakat járják. Lehetetlenné válna a szabadságok kiadása is – sorolta.

Olcsóbb sem lenne

Mivel pedig a pluszmunkáért pluszjuttatás jár, olcsóbb sem lenne ez a megoldás, mint a postai kézbesítés – fűzte hozzá Boros Péterné.

Marosi János, az MKKSZ elnökségi tagja azt hangsúlyozta: az állami tisztviselőkre vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az utalványok kézbesítésére kötelezzék a dolgozókat. A munkavállalóknak ugyanis csak a szakképzettségüknek megfelelő feladatot kell ellátniuk, vagyis a döntés törvénysértő – mondta.

A Miniszterelnökség hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János hétfő délre konzultációra hívta Boros Péternét. A miniszter a találkozón tisztázni akar minden olyan kérdést, amely az elmúlt napokban a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült – áll a közleményben.

A minisztérium szerint egyébként mindent jól kitaláltak, nem lesz semmi gond a kézbesítéssel. 

UPDATE: Lázár meghajolt a szakszervezet érvei előtt az egyeztetésen, így mégsem a kormányhivatalnokoknak kell kivinni az utalványokat, helyzetbe kerülhet a posta. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.