Image: 73417156, Az Auchan áruházlánc Szentendrei úti bevásárlóközpontja Budapesten., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Pénzügy

Nyugdíjas kérdés: Enni, vagy gyógyszert venni?

24.hu
24.hu

2016. 12. 02. 10:22

Korábban a témában:

1,6 százalékos nyugdíjemelés – reakciók

Nyugdíjba vonuláskor nagyot eshet az életszínvonal, tekintettel arra, hogy a legutolsó havi fizetés és a nyugdíj között elég nagy szakadék tátong. A jelenleg 65 százalék körüli helyettesítés ráta (az utolsó hivatalos, adózott fizetéshez viszonyuló kezdőnyugdíj), ami az elöregedő társadalom miatt (egyre kevesebb fiatal fog eltartani egyre több nyugdíjast) csökkenni fog, 2060 körül már 30-40 százalékra fog leesni.

Így kezdő ellátásként a mostani nyugdíjasoknál kevesebbet kap majd a jövő nyugdíjasa – hívja fel a figyelmet az Azénpénzem.hu, hozzátéve, arra is fel kell készülni, hogy jelentősen megváltozik majd a költések szerkezete.

Drasztikusan nőhetnek az egészségügyi kiadások

A legnagyobb növekedést a kiadások között talán az egészségre/betegségre fordított összeg jelentheti majd – ezt a háziorvosi statisztikák is mutatják – említi meg a lap. Drasztikusan nőhetnek a különféle kezelésekre, gyógyszerekre a kiadások. Nem véletlen, hogy egyre több szakértő kongatja a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a „nyugdíjbomba” nemcsak a nyugdíj-biztosítási rendszert, hanem az egészségügyi rendszert is veszélyezteti.Arra is kitérnek, hogy várhatóan a magas fejlesztési költségű, drága gyógyszerek a betegek számára kevésbé lesznek elérhetőek tb-finanszírozással. Marad tehát majd a saját zseb. Ha elég nagy. Ha nem, valóban felmerülhet az “Enni, vagy gyógyszert venni?” kérdés.

Ezért lehet érdemes előre gondolkodni, és valamilyen öngondoskodási formában (nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, vagy nyesz) előre félre tenni időskorunkra. Amíg nem késő. Mint írtuk, még mindig ott tartunk, hogy tízből nyolc magyar még mindig azt hiszi, elég kivárnia.

Ha ki akarja kerülni a csapdahelyzeteket, íme néhány tipp.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERKELEY, CA - FEBRUARY 1: A "Make America Great Again'' hat is burnt on the UC Berkeley campus during a protest on February 1, 2017 in Berkeley, California. A speech by controversial Breitbart writer Milo Yiannopoulos, who was scheduled to speak at the university, was cancelled after protesters and police engaged in violent skirmishes.   Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.