Pénzügy

Azonnali letiltást rendelt el az MNB két széfszolgáltatónál

szef(210x140).jpg (Array)
szef(210x140).jpg (Array)
MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-nek és a Széfbank Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött – így különösen letéti- és széfszolgáltatási – tevékenységet végezzenek. Az MNB piacfelügyeleti eljárásokat folytat a társaságoknál - írták közleményükben.  

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított az értékmegőrző szolgáltatását Budapest belvárosában nyújtó Hársfa Gold Szolgáltató Kft., illetve a szintén fővárosi székhelyű Széfbank Kft. tevékenységének áttekintésére. Az eljárások azt kívánják megállapítani, hogy a társaságok végeznek/végeztek-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerinti pénzügyi szolgáltatási – különösen letéti szolgáltatás, széfszolgáltatási – tevékenységet.

A jogszabály szerint

Üzletszerű letéti szolgáltatási és széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény (hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban e társaságok nem szerepelnek, ugyanakkor a beszerzett információk alapján feltehetően engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végeznek.

A jegybank ezért ma közzétett végzéseiben – törvényi felhatalmazásával élve –, ügyfélvédelmi okokból a társaságoknak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank (eddigi gyakorlatával összhangban) a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-re és a Széfbank Kft.-re vonatkozóan is már korábban közzétette a fogyasztóknak szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában.

Mi az a széfszolgáltatás?

A Hpt. szerint széfszolgáltatásnak minősül az ügyfél számára megállapodás alapján állandóan őrzött helyiségben széf rendelkezésre bocsátása, amelyben az ügyfél maga helyezi el és veszi ki értékeit. E klasszikus banki tevékenységet a pénzügyi intézmények önálló főszolgáltatásként, fokozott biztonsági követelmények betartásával végezhetik. Egyéb intézmények (pl. szálloda, színház, fürdő, pályaudvar) – Polgári Törvénykönyvben szabályozott – értékmegőrző szolgáltatása viszont járulékos jellegű, az adott cég más jellegű főszolgáltatását igénybe vevő ügyfelek kisebb értékű használati tárgyainak (egyszerűbb biztonsági megoldásokkal történő) elhelyezésére irányulhat.

Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek ugyanakkor az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet. E társaságok ugyanis a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg.

Az MNB közzétett végzései semmilyen formában nem érintik a társaságok által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárásait határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik