Pénzügy

Nyugdíjemelés: a békemenetesek feszegetik a határokat

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleményt küldött az MTI-nek a kormány nyugdíjígéretével kapcsolatban (OS). Ebben azt írják (nem furkakodva a dícsérettel), hogy üdvözlik, hogy a kormány meghallotta a szépkorúak kérését és 2017-re előirányozta az 1,6 százalékos nyugdíjemelést.  

A békemenetesek kifejezetten értékelik az év végén nyújtott egyszeri 10.000 forintos, minden nyugdíjasnak ígért juttatást is, mert ez 2,7 millió embernek jelent könnyebbséget a karácsonyi ünnepek kapcsán. Dicséri a gazdaság hatékony működtetését, hiszen 27 milliárd forint többletkiadást jelent.

A munkanélküliség csökkentése, a foglalkoztatás növelése, a gazdaság hatékonyabb szervezése a magyar emberek közösségi munkájának eredménye – szögezik le.

2018-ra azért ennél többet várnának

A CÖF-CÖKA értékelve, hogy 2010 óta 8,6 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóereje, mégis fontosnak tartja, hogy a társadalmi szolidaritás segítségével az egyedül maradt, alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára a kormány 2018-ra találja meg az őket segítő, elkülönített nyugdíj kiegészítés lehetőségét. Kiinduló példának, tesztfelmérésnek is tekinthetjük a mostani intézkedést, amely eltért a nyugdíjalap-növelés százalékos rendszerétől – érvelnek. Elképzelhetőnek tartják, hogy népi konzultáció keretében a kormányzat mérje fel, hogy megszerezhető-e a társadalom döntő többségének javaslatukat támogató szolidáris közreműködése.

Minden magyar embernek tisztában kell lennie azzal, hogy a javaslat végrehajtásához a lehető legeredményesebb munkát kell végeznünk, amihez hozzájárulhat a kormányzat módszeres, GDP-t növelő hatékony gazdaság- és adópolitikája – buzdítanak végül.

Mint írtuk, azzal, hogy a nyugdíjemelés jóval elmarad a béremeléstől, átlagban évi 120 ezer forinttal tart kevesebbre egy nyugdíjast a kormány, mint egy dolgozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik