Image: 73001623, pénznemek /pénz/valuta/bankjegy/, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Pénzügy

Lepattintotta a biztosító az ügyfelet, végül 11 milliót kellett fizetnie

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 13:12

A  Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elé kerülő, sokszor több éves pénzügyi viták csaknem 20 százaléka zárul megegyezéssel; számos kis összegű követelésnél, illetve méltányossági ügyben született megállapodás a tartozás részbeni elengedéséről vagy a fizetési kötelezettség átütemezéséről, azonban nem volt ritka a több milliós egyezség sem - mondta Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke az MTI-nek.
Korábban a témában:

A PBT előtt megkötött egyezségek egy részében mindkét fél engedett az igényéből, más esetekben a teljes fogyasztói követelés teljesítését vállalta a pénzügyi intézmény. Példaként említett egy, a biztosítási szektorban kötött egyezséget, amelynek révén 11 millió forintos jogos követeléséhez jutott hozzá a kérelmező egy baleseti halál esetére szóló biztosítási szolgáltatás kapcsán.

A kérelmező három éven át próbálkozott a biztosítónál, mielőtt a PBT-hez fordult – mondta.

Békéltetési mérleg

Idén október végéig – az elszámolási ügyek nélkül – 3813 új kérelem érkezett a testülethez és 4072 ügyet zártak le, ezek közül 898 kérelem még tavaly érkezett, de abban az évben nem fejeződött be. A lezárt ügyekből 753 egyezséggel, 3 ajánlással, 1 pedig kötelezéssel zárult. A PBT október végéig 5192 elszámolási ügyet is kezelt – 4162-t ebből tavaly kezdeményeztek -, közülük még 76 van folyamatban.

A PBT elnöke kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kétnapos konferenciát rendez a magyarországi alternatív vitarendezésről. A november 30-án kezdődő konferencia lesz az első Magyarországon, amely a hazai alternatív vitarendezés teljes spektrumát felöleli, szervezői átfogó képet kívánnak adni a Magyarországon elérhető alternatív vitarendezési módokról, a történeti előzményekről és az elért eredményekről – sorolta.

900 szervezet foglalkozik vele

Magyarországon több mint 900 mediációs szervezetet tartanak nyilván az Igazságügyi Minisztériumnál, húsz általános és egy pénzügyi békéltető testület, valamint öt választott bíróság működik. Foglalkoznak a közjegyzők is közvetítői tevékenységgel, és van olyan speciális szervezet is, mint a regisztrációs döntnök, amely a közvetlenül a “.hu” felső szintű internet domain közdomainjei alá delegált domain nevek tárgyában keletkezett viták eldöntésére szolgál – tette hozzá a PBT elnöke.

Kovács Erika beszámolt arról is, hogy januártól két, a pénzügyi békéltetést érintő jogszabály is változik. Az egyik személyi jövedelemadó-mentessé teszi a magánszemélyek számára a pénzügyi szolgáltatók által elengedett hitelkövetelést. Ha a felek a PBT-nél egyezségre jutnak, s a pénzügyi szolgáltató elengedi az ügyfél hiteltartozását vagy annak egy részét, az elengedett összeget a fogyasztónál nem veszik jövedelemként figyelembe – mondta Kovács Erika.

A bankoknak egymillió alatt alá kell vetniük magukat

A másik módosítás jogorvoslati lehetőséget kapcsol ahhoz a szabályhoz, amely jövőre arra kötelezi a bankokat, hogy 1 millió forintos ügyértékig alávessék magukat a PBT határozatának: elfogadják az abban szereplő kötelezést, ha nem tudnak az ügyféllel megegyezni, és a fogyasztói igény jogos.

A jogorvoslat során a jogvitát az érintett fogyasztók lakóhelye szerinti járásbíróságok döntik el. A PBT nem peres fél, határozata e jogorvoslattal automatikusan hatályát veszti, a jogvita közvetlenül a kérelmező és a szolgáltató között zajlik majd – hangsúlyozta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.