Pénzügy

Helyreigazítás a Dimenzió biztosító ügyében

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 17:02

Korábban a témában:

Cikket írtunk a Dimenzió biztosító működéséről, amelyben azt állítottuk, hogy megkeresésünkre az MNB – érdemi válasz helyett – egy jogszabálygyűjteményt küldött részünkre. Ezzel szemben az MNB érdemben válaszolt a kérdéseinkre, de ez egy sajnálatos technikai hiba miatt elkerülte a figyelmünket. Az történt, hogy az MNB-től egy csatolt fájl jött (a jogszabálygyűjtemény), amibe lábjegyzetként linkelték be a válaszukat (“1” és “2” néven), ám ezek felett átsiklott kollégánk figyelme. Ez a mi bénaságunk volt, és a hibáért elnézést kérünk olvasóinktól és az MNB-től.

Ami ennél fontosabb, hogy az MNB válaszai alapján teljesen más színben tűnik fel a Dimenzió működése, mint amit a forrásunk nekünk állított. Ennek alapján azt kell mondanunk, hogy a biztosító engedélyének visszavonása – a tagok érdekeire tekintettel – helyes lépés volt.   Mint az MNB sajtóválaszból kiderül:

  • A Dimenzió súlyos, milliárdos tőkehiánnyal rendelkezik idén év végén
  • A Dimenzió súlyos, mintegy 200 millió forintos veszteséget termelt mostanra az elmúlt évek veszteséges működése nyomán
  • A Dimenzió sohasem kezdeményezte nyugdíjpénztár alapítási engedélyeztetését a jegybanknál
  • Az MNB nem utasította el indoklás nélkül a Dimenzió helyreállítási terveit, hanem a Dimenzió kizárólag olyan rendezési terveket tett le, amelyek sértették volna a jogszabályokat és saját ügyfeleik érdekét
  • A Dimenzió fenntarthatatlan működési modellje miatt szükséges volt a jegybank azonnali beavatkozására az ügyfelek érdekében
  • Az MNB nem felügyeli a Dimenzió biztosító egyesület önsegélyezési tevékenységét, arra (vagy az ottani vagyonra) rálátása, hatásköre nincs.
  • Az MNB azt is hozzáfűzte, hogy a Dimenzió egyesület felügyeleti biztosok által koordinált állomány-átruházása során kizárólag a biztosítottak díjtartaléka („a biztosítottak pénze”) kerül majd át pályázat keretében az ügyfelek számára legkedvezőbb megoldást kínáló biztosító/önkéntes nyugdíjpénztár részére. Ez azt jelenti, hogy az egyesület egyéb vagyona („a biztosító pénze”) az MNB intézkedése nyomán nem kerül át más piaci szereplőhöz.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.