elado-lakas(430x286)(1).jpg (eladó lakás, )
Pénzügy

Egyre drágábbak a használt lakások – csökkent az árkülönbség az újakhoz képest

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 09:12

Jóval kisebb lett az új és a használt lakások közötti árkülönbség az elmúlt két évben. Budapesten egy 50 négyzetméteres új lakást egy használt lakás 130 százalékáért lehet megvenni a novemberi átlagárak alapján, pedig két évvel ezelőtt még a használt lakások másfélszeresét kellett érte adni. A vidéki nagyvárosokban most novemberben 150 százalékos, korábban pedig kétszeres volt a szorzó. Azaz a fővárosban és vidéken is záródik a lakáspiaci árolló - derül ki az ingatlan.com több mint százezer hirdetésen alapuló elemzéséből.
Korábban a témában:

Látótávolságba került az eddiginél kiegyensúlyozottabb lakáspiac: az utóbbi két évben jelentős drágulást elérő használt lakások után az új lakások szegmense is megkezdte a felzárkózást, és egyre nagyobb szerepet kap a hazai ingatlanpiacon. Az új lakások piacának élénkülése több dologból is világosan látható.

Bár nemzetgazdasági szinten a beruházások a harmadik negyedévben 9,3 százalékkal csökkentek, a lakásépítéseket és -felújításokat is magában foglaló ingatlanügyletek területén 8,6 százalékkal nőtt a beruházási teljesítmény.

Ez összefüggésben van azzal, hogy az új lakásokra kiadott építési engedélyek az idei első háromnegyed évben a triplájára nőtt – derül ki az ingatlanos portál friss elemzéséből, amely több tízezer hirdetés alapján vizsgálta meg, hogy miként alakult az árolló, azaz a használt és új lakások közötti különbség az elmúlt két évben.

150-ből 130 százalék lett

A budapesti piacon adataik szerint a november végi átlagos négyzetméterárak alapján durván 29 millió forintba került egy 50 négyzetméteres új lakás, ami egy ugyanekkora használt lakás árának 130 százalékának felelt meg. Korábban jóval nagyobb volt a különbség: tavaly novemberben egy használt lakás árának a 139 százalékáért, durván 25,5 millió forintért lehetett megvenni egy ekkora új fővárosi lakást. 2014-ben pedig az új lakás majdnem 22 millió forintba került, ami akkor 150 százaléka volt egy használt lakás árának.

Az ingatlanos portál szakértője, Balogh László szerint az árolló csökkenésével párhuzamosan a kínálat is jelentősen nőtt. Ha a 2014 november végi szintet vesszük alapul, akkor az új lakások kínálata azóta 60 százalékkal nőtt, a használtaké pedig 51 százalékkal emelkedett.

Vidéken markánsabbak a különbségek

A vidéki megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban még nagyobbak a különbségek, ha az árakat nézzük. Elemzésük szerint idén november végén egy új 50 négyzetméteres lakás 17,4 millió forintos átlagára a használtak másfélszeresét jelentette. Ezzel szemben 2015 novemberében egy használt lakás 173 százalékát, 2014-ben pedig közel a dupláját kellett kifizetni ugyanezért.

Országos tendenciának tűnik a használt és az új lakások közötti árkülönbségek csökkenése, azonban ez nem változtat a tényen, hogy az új lakások vásárlóinak türelmesnek kell lenniük. A napokban eladott tíz új építésű ingatlanból kilencet csak 2017-ben vagy 2018-ban fognak tudni átadni a beruházók – értékelte a folyamatokat Balogh László.

Visszafogottság, kivárás az év végén

A szakember az árolló záródásáról azt is elmondta, hogy annak elsősorban az elmúlt két évben bekövetkezett használtlakás-piaci forgalom- és áremelkedés az oka, az új lakások piaca ugyanis még a nagy boom előtt áll. A 2016-os ingatlanszezon gyakorlatilag véget ért: az árak idén már nem nőnek tovább, és ahogy az lenni szokott az év utolsó hónapjában a kereslet is érezhetően visszaesett.

A használt lakások piacán korábban 150 ezer adásvételt várt a szakma, ám lehet, hogy ezt a szintet nem sikerül elérni.

Legfőképp azért, mert a vásárlók kivárnak: sokan arra kíváncsiak, hogy a 2017-ben átadásra kerülő új lakások lejjebb tudják-e nyomni a használt lakások árait. Emiatt néhány ezer lakásvásárlás átcsúszhat a következő évre – mondta a szakértő.

Ugyanakkor Balogh László szerint korai temetni a használt lakások piacát, mert a visszafogottság könnyen átmeneti lehet. A jövő év első felében várhatóan még nem adnak át nagy tömegben új lakásokat, így ezek még nem fogják tudni csökkenteni a használt lakások árait sem.

Még tovább nőhetnek a használt lakások árai

Az ingatlan.com szakértője szerint a tavaszi hónapokban – márciusban és áprilisban –  számottevően felfutó kereslet pedig alig érezhetően, de még tovább növelheti a használt lakások árait.

2017 egyértelműen az új építésű lakások éve lesz az ingatlanpiacon, ami egyben azt is jelenti, hogy a használt lakások árai vélhetőleg már nem emelkednek olyan drasztikus ütemben mint az elmúlt két évben – foglalta össze várakozásait Balogh László.

A szakember felhívta a lakásvásárlók és eladók figyelmét arra is, hogy ezekből a tendenciákból egyelőre még nem lehet kiolvasni az árcsökkenést.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.