Pénzügy

400 milliós stadionfelújítás Cegléden közbeszerzés nélkül – igaz vagy nem?

A Facebookon olvastuk kedden, hogy a ceglédi önkormányzat 400 + 42 millió forintot fordítana a helyi labdarúgó-létesítmény fejlesztésére közbeszerzés kiírása nélkül.cegled

Ceglédi Spotlight bejegyzése szerint, az alábbi képen látható Malomtó széli focipályát közbeszerzés kiírása nélkül újítja fel az önkormányzat. Ha ez valóban így van, az törvénysértő, hiszen az építési beruházás esetén 100 millió, építési koncesszió esetén pedig 200 millió forint felett kötelező közbeszerzést kiírni.

17fd89604e651eec9964c14aa21edfe7

A Ceglédi Spotlight azt állítja, sem Cegléd Város Önkormányzata, de semmilyen szervezet nem írt ki pályázatot a létesítmény kivitelezésére. Bár Takáts László polgármester valóban előterjesztett egy javaslatot novemberben, úgy tudják, azt a gazdasági bizottság nem támogatta.

A Ceglédi Spotlight próbálta megkeresni az állítólag szeptemberben kiírt pályázatot a Közbeszerzési Hatóságnál, de nem találták. Közérdekű adatigényléssel megkeresték az önkormányzat sajtóreferensét is, aki szintén nem adott magyarázatot erre az ellentmondásra.

A 24.hu ellenőrizta az információt – megkérdeztük Cegléd Város Önkormányzatát.

Volt közbeszerzés

 

Az önkormányzat megerősítette, a Malomtó széli labdarúgó létesítmény lelátóépületének felújítását a Kormánytól származó forrásból valósítják meg. A beruházás megvalósításában partnerük a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., aki a projekt megvalósítása során számos feladatot, így a közbeszerzési eljárás lebonyolítását is elvégezte a megbízásukból.

Cegléd Város Önkormányzata a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CLXIII. tv. (Kbt.) szerinti klasszikus ajánlatkérői körbe tartozik, minden, a nettó 15.000.000 Ft értéket meghaladó építési beruházása megvalósítására, a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia.

Cegléd Város Önkormányzata a törvényi kötelezettségeinek mindenkor eleget tesz, így a „Ceglédi labdarúgó sportlétesítmény fejlesztése” tárgyában is lefolytatta a közbeszerzési eljárást – szögezték le.

Nyílt pályázatot hirdettek

A tervezett beruházás becsült értéke alapján – mely meghaladta a nettó 100 millió forintot, de nem érte el a nettó 500 millió forintot – a Kbt. 113. § (1) bekezdése szerinti közbeszerzési eljárást kell lefolytatni a kivitelező kiválasztására. Az Önkormányzat, mint ajánlatkérő nyílt eljárást választott.

A Kbt. 113. § (1) bekezdése szerinti nyílt közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérőnek a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Közbeszerzési Adatbázisban (KBA) úgynevezett összefoglaló tájékoztatást kell közzétennie, majd mindazon gazdasági szereplők részére, akik az eljárás iránti érdeklődésüket az ajánlatkérő által megadott címen jelezték, közvetlenül kell megküldenie az eljárást megindító felhívást és a közbeszerzési dokumentumokat rendelkezésükre bocsátani.

A „Ceglédi labdarúgó sportlétesítmény fejlesztése” tárgyú közbeszerzési eljárás összefoglaló tájékoztatása 2016. szeptember 13-án került megküldésre a KBA részére, az a honlapon megjelent és jelenleg is elérhető. 

Az eljárás iránti érdeklődésüket jelző gazdasági szereplőknek (összesen 18 cégnek) 2016. szeptember 22-én megküldték az eljárást megindító felhívást is.

Egyetlen ajánlat érkezett

A közbeszerzési eljárásban valóban egyetlen ajánlat érkezett be, melynek értéke valóban magasabb volt, mint az eredetileg becsült érték. Ennek okán a Képviselő-testület a 2016. november 24-én megtartott ülésén Takáts László polgármester javaslatot tett a szükséges kiegészítő források biztosítására, mely javaslatát a Gazdasági Bizottság és a Testület is elfogadta. (A javaslatot és a testület jóváhagyásáról szóló dokumentumot el is juttatták szerkesztőségünkhöz.)

Nem igaz, hogy nem volt közbeszerzés

Összefoglalva tehát, a Ceglédi Spotlight valótlanul állítja, hogy a beruházás megvalósításra nem került lefolytatásra közbeszerzési eljárás. A valóság az, hogy a Kbt. előírásainak mindenben megfelelő közbeszerzési eljárás keretében került kiválasztásra a kivitelező.

A polgármester válaszában jelezte még: azzal az állítással sem tud mit kezdeni, hogy közérdekű adatigényléssel megkeresték az önkormányzat sajtóreferensét, aki nem adott magyarázatot az ellentmondásra. Méghozzá azért nem, mert a közérdekű adatigénylés megadásnak határideje 15 nap. Ehhez képest az önkormányzat szerint adatigénylés megküldését követően hozzávetőleg két órával már olvashatóak voltak a valótlan állítások és az, hogy nem kaptak választ – jegyezte meg szerkesztőségünknek küldött válaszukban.

A 24.hu kedden küldte el kérdéseit az önkormányzatnak, és szerdára megérkezett a válasz.

Hozzáfűzték még: a sajtóreferens nem adatkezelő, így közérdekű adatot nem is szolgáltathat – erről az adatigénylőt is tájékoztatták.

Visszakozott a Ceglédi Spotlight

Azóta a Facebookon updatelte bejegyzését a Ceglédi Spotlight, elismerve, hogy tévedtek:

cegled_2

Viszont közérdeki adategyeztetési igényüket fenntartják, és azt a hivatalos utat követve továbbították a jegyzőnek.

(Nyitóképünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik