Pénzügy

A magyarok “lusta dolgozónak” számítanak Európában

munkahelyvedelem(210x140).jpg (Array)
munkahelyvedelem(210x140).jpg (Array)

Legalábbis, ha csak azt nézzük, hogy hány évet dolgozunk életünk során. Amíg egy svéd várhatóan 41,2 évig dolgozik, egy magyar mindössze 32,6 évig – derül ki az Eurostat friss adataiból.

A lista végén amúgy az olaszok kullognak, akik több mint egy évtizeddel kevesebb dolgoznak északi társaiknál, átlagosan mindössze 30,7 évet. Az unióban a munkában töltött évek várhatóan 35,4 évet tesznek ki. Mi a lengyelek és a horvátok szintjén álluk.

Természetesen ezek olyan statisztikai adatok, amelyek nem vizsgálják a kapcsolatot más területekkel. Nincs benne a várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma – és az sem, hogy az egyes országok hol húzzák meg a nyugdíj korhatárát, vagy hogy milyen hatékonyan dolgoznak a munkavállalók, és hogy ki számít aktív keresőnek.

Ugyanakkor mégis jó képet adnak a munkához való általános hozzáállásról, hogy összességében a nemzetek hány életévet töltenek el munkával. Ez nem azt jelenti, hogy a magyarok “lusták”, hanem csak annyit, hogy az északi népekhez képest nem dolgozunk annyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik