Pénzügy

Kihalóban a csekkek

Egyre kevesebben törlesztik így adósságaikat.

A banki átutalások lassan átveszik az első helyet a postai csekkektől és a leggyakrabban használt törlesztési móddá válnak. Ez derült ki Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja kutatásából. Az EOS Csoport több mint 600.000, 2015-ben Magyarországon kezelt ügyet vizsgált, és az eredmények alapján arra jutott, hogy a törlesztési szokások sokat változtak az elmúlt 5 évben.

A csekkes fizetések aránya jelentősen csökkent nemjogi szakaszban lévő ügyeknél, míg a banki utalások aránya ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedett. Bár még mindig a csekkes fizetés a legnépszerűbb fizetési mód – 2010-ben 83,37% fizetett sárga csekken, míg 2015-ben már csupán 59,90% választotta ezt a fizetési módot. 

A kutatás külön is vizsgálta a nők és a férfiak fizetési szokásait annak alapján, hogy a leginkább személyhez kapcsolódó szolgáltatás, a mobiltelefonhoz kapcsolódó tartozásokat hogyan törlesztik az adósok. A befizetések 51%-át a férfiak, míg 49%-át nők teljesítették. A férfiak átlagosan 17.148 forintot, míg a nők valamivel kisebb összeget, 14.814 forintot törlesztenek egy-egy befizetésnél. Ebből az látszik, hogy mobiltelefonos díjtartozások esetén nincs igazán jelentős különbség a két nem tartozásainak összege között.

A Magyar Posta korábban azzal büszkélkedett, hogy fejlesztéseinek köszönhetően már kevésbé csökkennek a sárga csekkes befizetések. Míg a korábbi időszakban éves szinten 4-5 százalékkal csökkent a csekkvolumen, addig 2015-ben, az új fejlesztéseknek köszönhetően, 2 százalékra csökkent a lemorzsolódás. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik