Pénzügy

Újabb intézkedés a jegybanktól

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott az irányadó jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén kedden.

alapkamat

Újabb intézkedés a jegybanktól

Az Equilor szerint is a várakozásoknak megfelelő volt a kamatdöntés. Az O/N fedezett hitelekre fizetett kamatlábak mértékét 15 bázisponttal 0,9%-ra csökkentette a jegybank, az egyhetes fedezett hitelekre fizetett kamat pedig 10 bázisponttal csökkent, most szintén 0,9%-on áll.

A jegybank a kamatfolyosó szűkítésével tovább tereli a bakközi forrásokat az állampapírpiacra és szándékai szerint a hitelezést is élénkíteni kívánja – állapítják meg.

Egyként pedig úgy vélik, az újabb likviditási szűkítés után most még fontosabb, hogy hogyan alakul a holnapi három hónapos MNB-tender, amelyet a kiírás szerint 450 milliárd forint értékben hirdetnek meg, de az elfogadott mennyiség a jelenlegi konszenzus szerint 300-350 milliárd forint körül lehet majd.

Október végén a 150 milliárd forintos meghirdetett mennyiséghez képest 100 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot a jegybank. Még korábban az MNB a három hónapos irányadó eszköz korlátozásának limitjét 900 milliárd forintban állapította meg 2016 végére. Egyes piaci várakozások már a 900 milliárd forintos limitnél is alacsonyabb, 600/700 milliárd forintos értékre számítanak 2016. december 31-re, mások ezt az értéket 2017 első negyedévének végére látják reálisnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik