Pénzügy

Európában hamarosan döntés születhet az Uberről

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 11:30

Korábban a témában:

Európában az a probléma az amerikai céggel, hogy eddig nem lehetett eldönteni világosan, hogy a tevékenysége

  • engedélyköteles közlekedési szolgáltatásnak,
  • vagy az uniós szolgáltatási irányelv alá tartozó, csak nyomós közérdekből korlátozható szolgáltatásnak

minősül-e.

Egy spanyol bíróság most az Európai Bírósághoz fordult, az uniós szervezettől várják ugyanis e kérdések eldöntését. Az EB várhatóan november végén dönthet az ügyben, amely akár az Uber európai, így magyarországi sorsát is meghatározhatja.

Nálunk nincs, Romániában még van

Magyarországon a taxislobbi sikerrel fúrta meg a céget Fónagy János államtitkáron keresztül. A fejlesztési minisztérium olyan szabályozást vitt végig, amely ellehetetlenítette a céget, és az kivonult Magyarországról. Az ezzel párhuzamosan beígért taxis ellenőrzésekből érdemben aligha várható előrelépés. Ferihegyen ugyanúgy taxis hiénák uralják a piacot, ahogy Budapest pályaudvarainál is, és folyamatosan károsítják meg az utasokat.

Korábban a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium nem tartotta szükségesnek a külön szabályozást. Szerintük a meglévő szabályok elegendőek voltak az ellenőrzésre. Kiderült az is, hogy a nagy magyar taxistársaságok többet adóztak, mint az Uber. A cég egyébként panaszt is tett az Európai Bizottságnál, ez az ügy még folyamatban van.

Kolozsvár után például két újabb, magyarok lakta erdélyi városban is elindult a cég. November 17-étől a brassóiak és jövő év elején a temesváriak is egy kattintással rendelhetnek majd szolgáltatást. A helyi hatóságok jelenleg egy olyan törvényjavaslat kidolgozását készítik elő, amely szabályozná az országban a közösségi személyszállítás piacát.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.