Pénzügy

Jön az új 2000, 5000 forintos

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 14. 10:45

Az MNB folytatja a bankjegy lecserélését.

2014-ben a tízezres, tavaly a húszezres bankók újultak meg, jövőre pedig a kétezres, az ötezres következik. Az új, biztonságosabb bankjegyek keddtől – november 15-étől – hivatalos fizetőeszközök, de a készpénzforgalomban csak 2017. márciusától jelennek meg.

Az új bankjegyek megjelenésével párhuzamosan a 2016 előtt kibocsátott két- és ötezreseket bevonják. 2017. július 31-ig lehet velük fizetni, utána a bankok és a posták három évig becserélik még a régi bankókat, amelyeket a jegybank 2037. július 31-ig váltja be.

A törvény szerint a bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső kiállítását, bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. A rendeletben megjelölt határnapon a bevont bankók és érmék elveszítik törvényes fizetőeszköz jellegüket.

Az MNB által kibocsátott bankjegyeket és érméket azok bevonásáig törvényes pénznemben teljesítendő fizetésnél mindenki köteles névértéken elfogadni.  A forgalomból bevont, már nem törvényes fizetőeszköznek számító bankjegyeket minden esetben 20 évig, névértéken váltják át. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelezte, hogy biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében is megújulnak 2000 és 5000 forintos címletű bankjegyek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.