Pénzügy

Nem sok jót ígér Trump a rá szavazó szegényeknek

Bár Trump gigantikus adócsökkentést ígért, egyik első intézkedése az lenne, hogy felszámolja a szegények egészségügyi ellátását (Obamacare) – írta az ado.hu.

Donald Trump szerint adóreformra, adócsökkentésre van szükség mind a jövedelemadózásban, mind a vállalkozások adózásánál. A külföldre (például Kínába, Mexikóba) kihelyezett gazdasági tevékenységet vissza kell kényszeríteni az Egyesült Államokba, aminek a dollár erősödése, munkahelyteremtés lenne a következménye.

Elnöksége első döntéseként az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási reform eltörlését nevezte meg.

Trump kiemelte a fejlett oktatás és a tudásszerzés fontosságát a munkaerőpiac erősítésében, az amerikai szellemi tulajdon erősebb védelmét is tervezi, továbbá fontosnak tartja, hogy a nőknek egyenlő bért kell biztosítani (ez eléggé hiteltelen persze a sok szexista megjegyzése mellett).

Az elmúlt 10 évben kötött nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat újratárgyalná, és védővámokat vezetne be a külföldi termékek (például Kínából informatikai termékek) behozatalának megnehezítése céljából. Az intézkedések együttes hatásaként (szerinte) jelentősen növekedne a munkahelyek száma.

Adózás

Adóreformja kifejezetten a gazdagok terheinek csökkentésére irányul. Háromkulcsos jövedelemadót javasol a jelenlegi jövedelemadózás helyett (jelenleg a legfelső kulcs 39,9%, ezt vinné le 33%-ra évi 225 ezer dolláros jövedelem felett). Igaz, a gyereknevelés költségeit is le lehetne majd vonni az adóalapból.

Donald Trump e mellett nekiment a vagyonosokat kiszolgáló fedezeti alapoknak, vagyis a híres-hírhedt hedge fundoknak is, az alapok menedzsereinek is magasabb adókat javasol (e menedzserek jelenleg megtehetik, hogy tőkejövedelemként könyvelik jövedelmeiket, nem munkajövedelemként).

A vállalati adókat a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékosra csökkentené, az örökösödési adót pedig eltörölné.

Trump elképzelése szerint 35%-os adót vetnének ki az árukra minden egyes alkalommal, amikor azok átlépik a határt, ezzel is erősítve a belső munkaerőpiacot, megnehezítve a termelés külföldre áthelyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik