Pénzügy

A Coop veheti át a volt CBA-partner üzleteit Nógrádban

Amazon-raktar(430x286).jpg (amazon, raktár)
Amazon-raktar(430x286).jpg (amazon, raktár)

Nem maradt reális esély a Palóc Nagykereskedelmi Kft. fizetőképességének helyreállítására, vagyis heteken belül elkerülhetetlenné válhat a CBA korábbi franchise partnerének felszámolása – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a cég tartozásai együttesen meghaladják az ötmilliárd forintot. A salgótarjáni központú társaság több száz hitelezőnek tartozik, jellemzően pénzintézeteknek, beszállítóknak és magánszemélyeknek. A kereskedelmi ágazatban nyílt titok, hogy a Coop Hungary Zrt. 20-22 boltot venne át, további 8-10-et pedig magánvállalkozók üzemeltetnének. Ezek az adásvételek fedezhetnének mintegy 2,5-3 milliárd forintot.

Nagy kérdés azonban, mi lesz a egységekkel, amelyekre nem találnak vevőt. A Magyar Nemzet szerint 30 üzlethelyiséget várhatóan be kell zárni, azért mert kicsi, rossz helyen van, vagyis eddig sem hozott jelentős forgalmat. A maradék mintegy 20 kereskedés esetében bizonytalan, ki működteti és milyen feltételekkel.

Visszafelé sült el a csodafegyver

Mint arról mi is beszámoltunk, a Palócker részben első áldozata a kormány új szabályozásának, amely szerint a nagykereskedelmi vállalkozásoknak kötelező nyereségesnek lenniük.

Az ágazati törvény módosítása nyomán 2017. január 1. után kiskereskedő társaság nem árulhat élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket, ha két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, és veszteséges vagy nullszaldós volt.

A Palóc Nagyker már 2011-ben is veszteséges volt, 1 milliárddal. A veszteségtörvény alapján talán még életben maradhatott volna, de a nyomássorozatot nem bírta: korábban és több boltot kellett volna bezárnia a túlélésért, mivel rosszul gazdálkodtak.

Észak-Kelet Magyarország az egyik leggyengébb vásárlóerővel rendelkező régió, és a cégnek komoly fejlesztési gondjai is vannak, mondta a 24.hu-nak egy kiskereskedelemre rálátó forrásunk.

Annak idején kerestük a Palócker vezetését, hogy miként lehetséges az, hogy az elmúlt öt évben átlagosan 20 milliárdos forgalom mellett 2015-re 2 milliárdos veszteséget, és ezzel nagyjából megegyező üzemi eredményt hoztak össze, úgy, hogy a kiskereskedelem az elmúlt években évi 5 százalékkal bővül Magyarországon, de nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik