Pénzügy

Forbes: Mészáros Lőrinc már a 28. leggazdagabb magyar

meszaros-lorinc(430x286).jpg (Array)
meszaros-lorinc(430x286).jpg (Array)

Az élbolyban nem történt jelentős változás a tavalyi évhez képest a Forbes idei gazdaglistáján, és ismét elmondható, hogy továbbra is jól megy a kormányközeli nagyvállalkozóknak. Akik viszont nincsenek jóban Orbánnal, azok megszívták. Így például

Simicska vagyona a felére esett vissza a G-nap óta, Spéder pedig nem csak a pixisből, a Forbes-listájáról is kiesett.

Az OT Industries gyenge éve és a Bonafarm tavalyihoz képest szerényebb forgalma miatt a tavalyi évhez képest csökkent Csányi Sándor OTP-vezér vagyona, noha szingapúri érdekeltségeinek értéke több, mint 10 milliárd forinttal nőtt – derül ki a magyar Forbes legújabb gazdaglistájából.

A három muskétás

  • 283,1 milliárd forintjával így is stabilan őrzi helyét a leggazdagabbak rangsorában, és éppen, hogy, de még dollármillárdosnak is tekinthető az MLSZ elnöki tisztségét is betöltő Csányi, akivel interjút is közöl a lap.
  • 182,1 milliárdos vagyonával a lista második helyét birtokolja Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A műtrágyagyárat az ezredforduló után megszerző üzletember határozott szándéka, hogy Európa legkorszerűbb vegyipari üzemét hozza létre a Veszprém megyei Pétfürdőn.
  • 176,1 milliárd forintra rúgó vagyonával a dobogó harmadik helyére került Demján Sándor, aki több sikeres exit után (Trigránit, Gránit Bank) a takarékszövetkezetek megvédéséért harcol tovább állítása szerint, saját vagyona pedig újabb régiós ingatlanfejlesztések által nőhet.

Gattyántól Mészárosig

A Forbes novemberi számában megjelent listára negyedik helyre futott be Gattyán György, aki egyelőre győztesen került ki a hazai adóhatósággal vívott harcából, őt Széles Gábor, Videoton-vezér és médiatulajdonos követi.

11. lett a magyar RTL korábbi kisebbségi tulajdonosaként ismert Rákosi Tamás, aki ma már a TV2-nek gyárt műsorokat IKO nevű cégével és új online fejlesztésekbe is belevágott.

Leisztinger Tamás 65,3 milliárdos vagyonával megelőzi a miniszterelnöktől immár távol álló oligarchát, Simicska Lajost, akinek 55,8 milliárdra taksálja vagyonát a magazin. Érdekes, hogy a G-napot követő büntetőakciók ellenére a Simicska érdekeltségébe tartozó Közgép továbbra is tartja pozícióit (bár ehhez dolgozóinak felétől meg kellett szabadulnia). Az oligarcha médiaportfólióját érintette eddig leginkább a kormánnyal vívott harc.

28. helyezett lett a Forbes listáján a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc. Az ország legszerencsésebb gázszerelője, aki vizet szállít a MÁV-nak, de inkább yachton utazik Horvátországban, ahol 700 milliós villája is van. Megengedheti magának, hiszen fő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. történetének legnagyobb – 20 milliárdos – árbevételét érte el, a Fejér-megyei község első emberének vagyona 35,4 milliárdra rúg.

A 33-as listára idén már nem került fel Spéder Zoltán, aki nemrég kénytelen volt megválni az FHB Bankban betöltött tisztségétől és tulajdonrészétől is. A pixisből Simicskához hasonlóan kisesett milliárdos egyetlen jelentősebb befektetése az Indexet is kiadó CEMP maradt.

A teljes lista a Forbes novemberi számában olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik