Pénzügy

USA nagykövetség: Orbán szaúdi szomszédja továbbra is nemzetközi körözés alatt áll

Semmi sem évült el, Orbán Viktor szaúdi "professzorát" továbbra is keresi az USA és az Interpol.

Ghaith Rashad Pharaon körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban

– írta a 444.hu megkeresésére Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka.

A Magyar Narancs értesülései szerint Pharaon egyik cége vásárolt tavaly októberben a Kútvölgyi út és a Cinege út között, Orbán Viktor házával szemközt egy 573 négyzetméteres, tornyos villát.

519928_terroristak_penzugyeit_kezelo_nemzetkozileg_is

Az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának 1992-es jelentése szerint többek között az alábbi bűncselekményeket követte el a Bank of Credit and Commerce International (BCCI), amelynek az egyik vezetője volt Ghaith Pharaon.

  • Csalás
  • Pénzmosás
  • Vesztegetés
  • Fegyverkereskedelem
  • Terrorizmus támogatása
  • Nukleáris technológiával való kereskedés
  • Prostitúció
  • Illegális bevándorlás elősegítése

Hogy jött be az országba?

A Belügyminisztérium azt írta a lapnak, hogy a nemzetközi körözés alatt álló Pharaon úgy léphetett Magyarország területére, hogy nem letelepedési kötvényt vásárolt, hanem vízumot igényelt.

Watnik tájékoztatása szerint Pharaon ellen 1991. november 15-én emelt vádat az amerikai szövetségi bíróság Washington, D. C.-i bírósága. Az elfogatási parancsot [No. 91CR655-7 (JHG)] is aznap adta ki Alan Kay magiszter bíró.

Ez az elfogatóparancs még mindig érvényben van – írta Watnik. Az azóta eltelt időben csupán bővítették ellene a vádiratot, mely alapján most már legfeljebb 30 év börtönbüntetésre, pénzbírságra és kártalanításra ítélhetik.

A “terrorbankárt” – Orbán Viktor szavaival: a professzort – amúgy az Interpol is körözi.

A 24.hu arra kéri olvasóinkat, hogy akinek tudomása van Pharaon magyarországi tartózkodási helyéről, haladéktalanul értesítse a magyar rendőrséget!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik