This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA
Pénzügy

Brüsszel nem zárhatja el a pénzcsapot

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 18. 06:32

Nem kell tartania Magyarországnak az uniós kohéziós pénzek megvonásától, lehet, hogy a kormány már jövő tavasszal elérhetővé tudja tenni az összes pénzt, és arra is készül, hogy 2020 után saját forrásokból tudja működtetni a fejlesztéseket, mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Magyar Idők keddi számában.

A lapnak adott interjújában Csepreghy Nándor kifejtette, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus 8900 milliárd forintos fejlesztési keretének eddig már több mint 70 százalékát írták ki, a 276 meghirdetett pályázati forrás összege több mint 6400 milliárd forint. És bár a kormány korábban azt ígérte, hogy 2017 júniusára hirdet meg minden pályázatot, lehet, hogy már jövő tavaszra elérhető lesz az összes támogatási pénz.

Csepreghy Nándor szerint a támogatási keretet nem érintik a Brüsszellel zajló viták és a migránskérdéssel kapcsolatos magyar álláspont sem befolyásolhatja a kohéziós források lehívását.

Nem tarthatja vissza a fejlesztési pénzeket Brüsszel a migrációs vitára hivatkozva.

Hozzátette, hogy a kormány ugyanakkor arra is felkészült, ha 2020 után a kohéziós pénzeket megvonnák a régiótól.

Fontos, hogy olyan ciklust zárjunk, amelyik gazdasági értelemben már függetlenít minket a támogatásoktól.

A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban tervezett intézkedésekről elmondta: az állam nagyon sokat költött a digitalizációra, az ügyintézés egyszerűsítésére, ezért nem indokolt az eddigi intézményrendszer fenntartása. Hozzáfűzte, hogy az állami alkalmazottak leépítésénél az állam tekintettel lesz arra, hogy az illető régióban mennyi az álláshely a versenyszférában, és támogatást nyújt az átképzéshez is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.