Pénzügy
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA

Brüsszel nem zárhatja el a pénzcsapot

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 18. 06:32

Nem kell tartania Magyarországnak az uniós kohéziós pénzek megvonásától, lehet, hogy a kormány már jövő tavasszal elérhetővé tudja tenni az összes pénzt, és arra is készül, hogy 2020 után saját forrásokból tudja működtetni a fejlesztéseket, mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Magyar Idők keddi számában.

A lapnak adott interjújában Csepreghy Nándor kifejtette, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus 8900 milliárd forintos fejlesztési keretének eddig már több mint 70 százalékát írták ki, a 276 meghirdetett pályázati forrás összege több mint 6400 milliárd forint. És bár a kormány korábban azt ígérte, hogy 2017 júniusára hirdet meg minden pályázatot, lehet, hogy már jövő tavaszra elérhető lesz az összes támogatási pénz.

Csepreghy Nándor szerint a támogatási keretet nem érintik a Brüsszellel zajló viták és a migránskérdéssel kapcsolatos magyar álláspont sem befolyásolhatja a kohéziós források lehívását.

Nem tarthatja vissza a fejlesztési pénzeket Brüsszel a migrációs vitára hivatkozva.

Hozzátette, hogy a kormány ugyanakkor arra is felkészült, ha 2020 után a kohéziós pénzeket megvonnák a régiótól.

Fontos, hogy olyan ciklust zárjunk, amelyik gazdasági értelemben már függetlenít minket a támogatásoktól.

A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban tervezett intézkedésekről elmondta: az állam nagyon sokat költött a digitalizációra, az ügyintézés egyszerűsítésére, ezért nem indokolt az eddigi intézményrendszer fenntartása. Hozzáfűzte, hogy az állami alkalmazottak leépítésénél az állam tekintettel lesz arra, hogy az illető régióban mennyi az álláshely a versenyszférában, és támogatást nyújt az átképzéshez is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.