Pénzügy

Nincs megállás, tovább dübörög az ingatlanpiac

Minden jel szerint továbbra is erős az ingatlanpiaci zsongás, viszont helyrajzilag némi átrendeződés tapasztalható. A legfrissebb statisztikák szerint új befutók érkeztek a Budapesten népszerű kerületek sorába, de kiderült az is, melyek a leggyakoribb keresési preferenciák. A költözni vágyók igényeit a hazai portálok a legextrább szűrési lehetőségekkel segítik.

A vágy: 2-3 szobás lakások a 11. vagy a 13. kerületben

Bár Budapesten a 12. kerület továbbra is nagy népszerűségnek örvend, az élmezőnyt a 11. és 13. kerület vezeti, az 1. és 2. kerület pedig lekerült a toplistáról – ez derült ki a Jófogás interaktív, játékos kutatásából. A Lakás2016 és Lakásbörze rendezvényeken több mint 500 fő bevonásával a portál arra volt kíváncsi, Budapest mely részein található a résztvevők álomlakása.

A felmérés során toplistás lett még a 19. kerület, de kiderült az is, hogy a preferenciasor végét a 8., 15., 20., 22. és 23. kerületek alkotják. A portál további adatai szerint a vidéki városok közül Debrecenben keresnek a legtöbben lakást. Legyen szó eladásról vagy kiadásról, a legnépszerűbbek a 2-3 szobás, 50-55 m2-es lakások, de a kisebb méretű garzonok is középmezőnyös keresést élveznek.

Extra szűrési lehetőségek

Az álomotthon fogalma – legyen az saját lakás vagy albérlet – mindenkinek mást jelent, és az ingatlanportálok trendkövetésének köszönhetően, egyre szélesebb spektrumú szűrök segítik a keresgélést. Ma már a lakás elhelyezkedésén, állagán, méretén, elrendezésén, rezsiköltségén, energiatanúsítványán túl olyan extra szűrőfeltételeket is beállíthatnak a lakáskeresők, mint például a metróállomás közelsége, de a jobb lapokon BKK infók is megtalálhatók.

Az online térképen a szemezgetés lehetősége ugyanúgy a felhasználó igényeit akarja kielégíteni, mint a chat funkció, ahol azt is látjuk, az eladó mikor online az oldalon.

Az ingatlanpiac továbbra is nagy biznisz

Napjainkban a kiadó lakásokra mintegy kétszer annyi érdeklődés érkezik, mint az eladókra. A kiadásra kínált lakások átlagosan 14 napon belül kelnek el, azok pedig, akik túladnának tulajdonukon, egy hónappal (átlagosan 34 nappal) kalkulálhatnak.

Azt gondolhattuk volna, tetőzött már az ingatlanpiac, de az elmúlt pár hónap keresési adatai alapján úgy tűnik, a boom-nak közel sincs még vége. Nyáron átlagosan heti 90 000 kattintásunk volt lakás és ház kategóriában, ez azóta további 30 százalékkal emelkedett. A piaci mozgás minket is folyamatos újításra késztet – mondta el az apróhirdetési portál ügyvezetője, Palocsay Géza. Hozzátette, mivel a vásárlás leggyakrabban kompromisszumokkal jár, a portálnál tudatosan törekszenek arra, hogy a keresés ne legyen az.

Keresés utazás közben

A nagyszámú érdeklődés és az egyre összetettebb igények kiszolgálása a különböző ingatlanportálok kreativitását is megmozgatja. Ma már az élet számos területén nagy tudással rendelkező mobilalkalmazások segítik a felhasználókat, vagy éppen szórakoztatják őket utazás vagy hosszabb várakozás közben.

Érdekes, hogy ennek ellenére ingatlanapplikációval egyelőre csak ők rukkoltak elő, pedig annak 10 ezres letöltésszáma jól mutatja az erős a fogyasztói igényt – jegyzik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik