Pénzügy

A kormány megirigyelhette az MNB alapítványait

Szinte visszhang nélkül fogadta el a múlt hét elején az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely a kormány számára visszaállítja a jogot alapítványok létrehozására. Az első ilyen köztestület a Habsburg Ottó Alapítvány lesz, a kérdés csak az, hogy a politikus örökségét miért kellene éppen ebben a szervezeti formában ápolni – írta a Magyar Nemzet.

Új közpénzszivattyú lehet

A Transparency International (TI) jogi igazgatója szerint nincs olyan sürgető szükséghelyzet, amelyet a kormány ne tudna megoldani alapítványok létrehozása nélkül. Ligeti Miklós szerint attól kell tartani, hogy a kormányalapítványok, hasonlóan a tíz éve betiltott közalapítványokhoz, közpénzszivattyúkként fognak működni.

Ezt a gyanút erősíti a jegybank alapítványainak rossz példája is, amelyeken keresztül haveri, ismerősi körökhöz jutott jelentős összegű közpénz – hangsúlyozta. Ligeti Miklós szerint a kormány is hajlamos arra, hogy a közpénzt átláthatatlanul használja, amire jó példa a letelepedésikötvény-program.

Márpedig úgy tűnik, az alapítványok bejegyzése sürgős lehet. Ugyanis mint kiderült, a civilszervezetekkel ellentétben a bíróság a kormányalapítványokat gyorsított eljárással jegyezné be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik