Pénzügy

Húzós csekket kaphatnak a héten a családok

kukasauto(210x140)(1).jpg (kukásautó)
kukasauto(210x140)(1).jpg (kukásautó)

Sok háztartásnak nem kezdődik jól a hét, miután borsos szemétszállítási díjról szóló csekkeket kapnak – írta a Magyar Nemzet. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. hétfőn kezdi el kiküldeni azokat a számlákat, amelyeket a cég saját tehetetlensége miatt lassan fél éve képtelen volt a háztartásoknak eljuttatni.

A késedelem oka az volt, hogy április eleje, vagyis a szemétszállítás államosítása óta az állami kukaholding képtelen megoldani a számlázást – fogalmazott a lap. Mint írtuk, júliusban még azt ígérték, hogy augusztusban mindenki megkapja a csekket. Ez nem teljesült.

Most pedig úgy tűnik, a számlázást vélhetően idén már nem is lesz képes ellátni az NHKV, ezért a szemétszállító szolgáltatókkal igyekszik bérszámláztatni. A szerződéseket azonban csak nemrég kezdték megkötni.

Hatalmas lehet a tartozás

A lap becslése szerint a kukaholding tehetetlensége miatt az ügyfeleknek a szemétszállítási szolgáltatóknál eddig országosan 13-15 milliárd forintos adósságuk halmozódott fel.

Nagy kérdés, hogy a megközelítőleg két és fél millió ügyfél nagy része hogyan fogja „ledolgozni” a már csaknem félévnyi tartozást, amikor sokan az egyhavi díjat is nehezen tudják befizetni. Az átlagos, havi háromezer forint hulladékszállítási díjjal számolva az egy-egy ügyfélnél felhalmozódott tarifahátralék elérheti akár a 18-21 ezer forintot is, mire megérkeznek az első számlák.

Részletfizetést lehet kérni

Csizmadia Tamás, az NHKV szóvivője múlt pénteken azt hangsúlyozta, hogy ha egy fogyasztó túl nagy számlát kap, akkor van lehetőség részletfizetésre.

A háztartásoknak arra is fel kell készülniük, hogy januártól már nem havonta, hanem negyedévente jön a számla. Vagyis ritkábban, de magasabb összegű számlákat kapnak kézhez – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik