Pénzügy
Male and female business people shaking hands

Döbbenetes történetek – így vezetnek meg minket a bankfiókban

24.hu
24.hu

2016. 10. 08. 10:00

Korábban a témában:

Rosszalkodó amerikai bankárokról szóló hír kapcsán tudakolta meg a Bankmonitor.hu, hogy vajon a magyar bankokban is vannak-e stiklik. Azzal kapcsolatban, hogy mire jutottak, így fogalmaztak:

Újraélesztés után billentyűzetet ragadtunk és közreadjuk a döbbenetet… Biztonsági öveket bekapcsolni!

Rosszalkodás a magyar bankfiókokban

Az elsődleges tanulság, hogy tetszik, vagy nem, tervalapú irányítás van a bankok többségénél. Vagyis egy bank egy adott időszakra meghatározza, hogy az egyes bankszámlákból, megtakarítási termékekből, hitelekből hány darab szerződést kíván kötni és milyen összvolumenben. Ezt a tervet lebontják bankfiókokra és egyes alkalmazottakra is.

A Bankmonitor ezért mondja, hogy:

amikor legközelebb bemegy egy bankfiókba és szembe ül a fióki tanácsadó, akkor jobb, ha tudja, neki az adott hónapra megvan a „felülről megszabott” célkitűzése, miből mennyi szerződést kell kötnie.

Ha két termék eladásából teljesítettem a tervet, de a harmadiknál sikertelen voltam, ugrott a havi prémiumom! – mondta az egyik bankfióki alkalmazott megkeresésükre.

Egy másik bankfióki dolgozó története:

Én kezeltem aznap a fióki készpénz kifizetéseket és a széf forgalmat. Ez talán a legnagyobb felelősség… Az egyik ügyfélnek – miközben ő pénzért tért be a fiókba – elfelejtettem megemlíteni az akciós termékünket. Később kiderült, hogy az ’ügyfél’ a bank saját ellenőre volt. Mivel elmulasztottam az értékesítési tevékenységet, vezérigazgató-helyettesi figyelmeztetés érkezett három nap múlva.

Az eladási nyomás egészen elképesztő méreteket tud ölteni:

Megtörtént, hogy egy adott időszakban a fiókvezető nem írta alá az új számlaszerződéseket (azaz ügyfél nem tudott számlát nyitni), ha nem igényeltek hozzá folyószámla-hitelkeretet. Ez akkor természetesen (még) ingyenes volt, de később költséget jelentett az ügyfélnek. Teljesen lényegtelen volt, hogy az ügyfélnek szüksége van-e a hitelkeretre, vagy nincs. Arról nem is beszélek, hogy az én véleményem mennyire számított a kérdésben – számolt be egy másik banki alkalmazott.

Elképesztő trükk a sorszámhúzásnál!

Ha valaki megnyomta a bankszámla megszüntetése/bezárása gombot a fiókba lépve, végtelennek tűnő várakozásra számíthatott. A rendszer leghátra sorolta – derült ki meg még egy „műhelytitok”. Persze fedezve voltak, mert nagybetűkkel ki volt írva, hogy a kiszolgálás “nem érkezési sorrendben” történik.

Ha kíváncsi, ehhez képest mivel trükköztek az amerikaiak, és mit tanácsol a Bankmonitor a banki ügyintézéssel kapcsolatban, mire ügyeljünk, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.