Pénzügy

NGM: nincs általános munkaerőhiány, és nem is lesz

Közmunka (Array)
Közmunka (Array)

Jelenleg nincs általános munkaerőhiány Magyarországon, és a szakképzési rendszer átalakításával azt kívánják elérni, hogy a jövőben se legyen – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Békéscsabán.

Cseresnyés Péter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC) elmondta: a szakképzési rendszer átalakításának egyik fontos része volt, hogy a szakközépiskolákból szakgimnáziumokat, a szakiskolákból szakközépiskolákat hoztak létre, az elnevezés mellett a képzések is átalakultak. Emellett bevezették a duális képzést, mely során a diákok elsajátíthatják a munkakultúrát is, ami sok esetben egyenes utat jelent a munkalehetőség megszerzéséhez.

Nagy Ágnes, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy Békés megyében a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan, mint most, öt év alatt 9 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási ráta, és az elmúlt hónapokban 300 személyt vezettek vissza a közfoglalkoztatotti státuszból az elsődleges munkaerőpiacra.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta: az előző tanévben 5300 diák tanult az intézményben, az idén pedig 6187. Hozzátette, hogy a következő két évben közel kétmilliárd forintból terveznek beruházásokat az intézményben.

(MTI)

24.hu kommentár: egy határvadász többet keres, mint egy kezdő pedagógus

A kormány sikerpropagandáját természetesen nem támasztják alá sem a független munkaerő piaci elemzések, sem a multinacionális cégek, sem a családi vállalkozások tapasztalatai. Szerintük igenis általános munkaerőhiány van a piaci szférában. Nemcsak szakképzett munkaerőt, bolti eladót, de segédmunkást is nehezen találnak a cégek. Az oktatásból a kormány több százmilliárd forintot vont ki 2010 óta. Bár a tanárok fizetését némileg emelték, egy határvadász mégis többet kereshet, mint egy kezdő pedagógus. A középiskolák ismételt átalakítása alapvetően elhibázott, téves, és a szakmát sem vonták be az átalakításba, mondják oktatáskutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik