Pénzügy

Ideje lépni, ha nem elégszik meg havi 5 ezer forintos plusznyugdíjjal

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

A nyugdíjkérdés örök aggodalom a magyar emberek körében, ami nem is csoda, hiszen ezen a téren a kilátásaink nem túl rózsásak: köztudott, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan.

Az állami rendszer révén ugyan még az elkövetkező évtizedekben biztosan juthatunk némi nyugdíjhoz, de ha nem akarjuk, hogy nagyon kevés nyugdíjunk legyen, valamilyen módon félre kell tennünk időskorunkra – írta a Bankmonitor.hu.

Havi 5 ezer forinttal is kezdhetjük

Még csak nagy összegekre sem gondolnunk, a lehetőségeinkhez mérten akár egy 5000 forintos megtakarítással is sokat tehetünk magunkért. Az is általános igazság, hogy minél hamarabb tudunk nekiállni a takarékoskodásnak, annál jobban járunk, hiszen az idő és a kamatos kamat a mi malmunkra hajtja a vizet.

Ha megszületett az elhatározás, hogy félretegyünk nyugdíjas éveinkre, a pénzünk gyarapítására a legkényelmesebb és a legpraktikusabb lehetőséget az önkéntes nyugdíjpénztár biztosítja. Nem csak, hogy több, vérmérsékletünknek, kockázattűrő képességünknek megfelelő portfólió közül választhatunk, de a havi befizetéseinket az állam még 20 százalékkal is honorálja.

Ennek ellenére még mindig csak 1,1 millió magyarnak van önkéntes nyugdíjpénztára, vagyis nagyjából minden negyedik foglalkoztatottnak. Tehát a többség még mindig nem tesz félre nyugdíjcélra.

Átlagban 1 milliós megtakarítás

a pénztárak egy tagra vetített vagyona a legnagyobb pénztári szereplők esetében is csak átlagosan 1 millió forintra rúg, ami valljuk be, nem sok mindenre lehet elég nyugdíjasként. Örökszabályként azt mondhatjuk, hogy ha 20 éven keresztül havi 100 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést szeretnénk kapni, akkor megközelítőleg 20 millió forintos egyenlegünknek kellene lennie – magyarázta a Bankmonitor.

Összességében szerintük azt lehet mondani:

  • A nyugdíjas éveinkre gondolni kell, amihez a legegyszerűbb megoldás az önkéntes nyugdíjpénztár, már a legkisebb összegektől is.
  • Igen koncentrált az önkéntes pénztári piac, a legnagyobb 5 szereplőnél van a befizetők több, mint 70 százaléka.
  • A penetráció még mindig rendkívül alacsony, 4 emberből mindösszesen 1 rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal.
  • A legnagyobb pénztárak egy tagra vetített vagyon átlagosan 1 millió forint, ami 20 évre havonta 5 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésre lenne elegendő.
  • A hozamok terén vegyes képet láthatunk, de azt mondhatjuk, hogy 2016 első 8 hónapjában egy átlagos önkéntes nyugdíjpénztári tag, 3 százalék közeli hozamot is zsebre tudott tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik