Pénzügy
Korrupcio(960x640).jpg (Array)

A magyar vállalatvezetők felének van tapasztalata a korrupcióról

24.hu
24.hu

2016. 09. 28. 16:07

Az EY nemzetközi könyvvizsgáló cég és a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet hatodszorra mérte fel a korrupciós helyzetet a magyar vállalatoknál.

300 cég vezetőjével illetve tulajdonosával készítettek interjúkat idén nyáron. A megkérdezettek fele 250 millió és 1 milliárd forint éves bevételt produkáló vállalkozást vezet, a másik felük ennél nagyobbat. A közlemény szerint most volt a legnehezebb az interjúk megszervezése, sokkal többen utasították el a kutatók megkeresését, mint valaha.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy

a cégvezetők 54 százaléka tudna legalább egy példát mondani arra, hogy hallottak már olyan esetről, amikor valakik korrumpálni próbálták hivatalos szerv ügyintézőjét

Érdekesség, hogy a válaszolók 12 százaléka elfogadna egy olyan ajánlatot, hogy 10% visszacsorgatásáért a cége szerezzen meg egy ígéretes szerződést. További 6% “nem tudom”-mal válaszolt a kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy mit tennének, ha megtudnák, hogy az általuk külföldre eladott terméket a vevő visszahozná Magyarországra, és végül itt értékesítené, 27% semmit se tenne, 22% nem tudja, hogy mit tenne.

Ha egy beszállítójuk azzal jelentkezne, hogy mostantól ugyanazt a terméket egy közbeiktatott új cégen keresztül akarja szállítani, akkor 20% ebbe simán beleegyezne, 18% pedig nem tudommal válaszolt. Ez a kérdés azért érdekes, mert egy a termék értékét nem növelő közvetítő beiktatása sok esetben korrupciós machinációra utal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.