Pénzügy

A nyugdíjhiány hamar égetővé válhat

Évek óta folyik a vita arról, hogy miként lehetne átalakítani a magyar nyugdíjrendszert, de döntés nincs. Márpedig ha ez nem történik meg, annak hamar beláthatatlan következményei lehetnek: nyugdíjcsökkentés és/vagy korhatáremelés. Az elöregedő társadalom miatt elengedhetetlen a nyugdíjreform- szögezi le a Pénzcentrum cikke.

Megemlítik, hogy nemzetközi összehasonlításban is magas a magyar nyugdíjköltés, a GDP 10 százaléka (miközben az OECD-átlag 7,9 százalék).

A lehetséges megoldásokra is kitérnek, bemutatva a Szent István Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmányát a nyugdíj-politikai kihívásokról, amelyben több ország (Németország, Lengyelország ás Svédország) nyugdíjrendszerét elemezték. A tanulság, hogy mindegyik megreformált rendszer több pilléren nyugszik, és a dolgozók megtakarításaira is épít, még ha a részletek eltérőek is.

Ha nem történik reform, akkor katasztrófa előtt állunk. Vannak jó nemzetközi példák, amelyeket lehetne mintaként használni a magyar rendszer átalakításához – mondta Mihály Nikolett, a Szent István Egyetem adjunktusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik