Pénzügy

Kínában épül a világ legnagyobb naperőműve

Éjjel működő naperőmű (megújuló energia, naperőmű, )
Éjjel működő naperőmű (megújuló energia, naperőmű, )

Kína észak-nyugati csücskében, Ninghszia tartományban hatalmas naperőművet épít a legnagyobb kínai magán befektetői csoport alternatív energiával foglalkozó részlege, a China Minsheng New Energy Investment, amikor elkészül, ez lesz a világ legnagyobb naperőműve.

A 2,3 milliárd dollár beruházási költséggel épülő erőművet egy olyan cég valósítja meg, amelyik két évvel ezelőtt még nem is létezett. A Minsheng New Energy-t 2014 októberben hozták létre, a vállalat céljai nem túl visszafogottak, a következő 5 évben 100 milliárd jüant, vagyis több mint 15 milliárd dollárt költenek el napenergia projektekre, összesen 12 gigawatt kapacitást terveznek kiépíteni 2020-ig (tavaly év végéig 1,4 gigawatt kapacitással rendelkezett a cég). Csak hogy perspektívába helyezzük az utóbbi értéket, a várakozások szerit Nagy-Britannia teljes naperőművi kapacitása 11 gigawatt lehet idén év végén.

Amikor elkészül, ez lesz a világ legnagyobb naperőműve, csak ez az egy projekt nagyobb kapacitással rendelkezik majd, mint más országok, például Tajvan összes naperőműve, és közel akkora lesz, mint Kanada tejes naperőművi kapacitása.

Júniusra egyébként nagyjából a projekt fele elkészült, 380 megawattnyi kapacitást pedig már csatlakoztattak is a hálózatra.

A projekt költségeinek nagy része a napenergia panelekhez köthető, ezek ára azonban folyamatosan esik: amikor az építkezés elkezdődött, még wattonként 3,85 jüanba kerültek a panelek, mostanra viszont 12 százalékkal csökkentek a panelárak.

(Bloomberg, Portfolió)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik