Pénzügy

Hamarosan megkapják fizetésemelésüket az orvosok

gyerekorvos(210x140)(1).jpg (gyerekorvos)
gyerekorvos(210x140)(1).jpg (gyerekorvos)

A szakorvosok és szakgyógyszerészek hamarosan bruttó 107 ezer forinttal (kb. nettó 60-80 ezer forinttal) többet láthatnak majd októberi bankszámlájukon, ha az állam elutalja számukra a szeptembertől életbe lépett automatikus alapbéremelést. 235 szolgáltató csaknem 97 ezer egészségügyi dolgozója részesül jelentős fizetésemelésben.

A bérfejlesztési program értelmében 2016. szeptember 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107.000 forint automatikus alapbéremelésben részesülnek.

Az alapbéremelést a mozgóbér-elemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) számítási alapjainál is figyelembe kell venni

– olvasható az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében.

2016. szeptember 15-én megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, melynek értelmében a bérkiegészítéshez kapcsolódó mozgóbér összegek is eljuthatnak az érintett dolgozók részére. Az egészségügyi szolgáltatók, munkáltatók a bérkiegészítéshez kapcsolódó mozgóbér összegek kifizetéséhez az OEP-tól támogatást igényelhetnek. A támogatás igényléséhez szükséges kérelmet 2016. szeptember 20-ig kell benyújtani.

Az új egészségügyi szakdolgozói bértáblának köszönhetően a szakdolgozói alapbér első ütemben átlagosan 26,54%-kal nő. A szakdolgozók béremelése több mint 78 ezer dolgozót érint.

Az idei, szeptember elsejével kezdődő alapbéremelésre 19,2 milliárd forintot fordít a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik