Pénzügy

A most megváltoztatott CSOK jövőre is módosul

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) legújabb változásairól már megjelent a rendelet, és a bankok is gyorsan adoptálták az újdonságokat. Az Azénpénzem.hu körkérdése szerint az OTP, az Erste és az FHB azonnal átvezette a változásokat, és a CIB-nél is azt mondták, hogy felkészülten várják az ügyfeleket, és a többi nagy bank is dolgozott a frissítésen.

A legjelentősebb változás, hogy akár az építkezések korai szakaszában is ringbe szállhatnak azok is, akik a vételárhoz CSOK-ot is fel szeretnének használni. Viszont azt is figyelembe kell venniük a lakásvásárlóknak, hogy maga a folyósítás csak akkor indulhat, ha már megvan a használatba vételi engedély. Számos új lakásprojekt indult a közelmúltban, ezek eredményeként tízezres nagyságrendben épülnek majd új lakások a következő években – hangsúlyozták a portálnak az OTP-nél.

Ami 2017-től változik

A módosított kormányrendelet szerint a CSOK jelenleg a kérelem benyújtásakor már megfizetett költségekre is igényelhető. Ezt az újonnan bekerült passzust azonban 2017 januárjától meg is változtatják. A következő évben a CSOK a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó költségre igényelhető.

Akiknek jó lesz sietniük

Akiket korábban a túl alacsony, vagy túl magas készültségi fok, vagy az osztatlan közös tulajdon, vagy a gyermek kora miatt utasítottak vissza, azok díjmentesen kérhetik most a kérelmük ismételt elbírálását. Ezekben az esetekben ráadásul ha már megvalósult a lakáscél, akkor a CSOK-ot az igénylő bankszámlájára küldik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik