Pénzügy

Másfélszeresére nőtt a bankkártyás visszaélések száma

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által negyedévente publikált pénzforgalmi táblakészlet alapján a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2016 első negyedévében mintegy 7802 visszaélést követtek el. Ez több mint másfélszer annyi, mint korábban – írta az mfor.hu.

A csalások által okozott kár értéke pedig meghaladta a 270 millió forintot is, ami szintén jelentős emelkedés az elmúlt évi 162 millió forintos kárértékhez képest.

Az MNB olyan visszaélési típusokat vizsgált, mint az elveszett, ellopott kártyákkal, a hamis adatokkal igényelt kártyával, hamisított kártyákkal, továbbá internetes vásárlás, postai és telefonos megrendelés útján, illetve meg nem kapott kártyák útján, valamint az egyéb úton okozott károk száma és összértéke.

A jelentésből kitűnik még, hogy az idei negyedévben az elfogadó oldalon becsült kár értéke jóval elmaradt a kibocsátói oldalon mérttől. Ez 24,6 millió forint volt a vizsgált időszakban, ami mintegy 18 százalékos csökkenés a megelőző év ugyanazon három hónapjának 29,4 milliójához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik