Montpellier, 2016. augusztus 17.
Vonatbaleset helyszíne Saint-Aunes közelében, Franciaország déli részén 2016. augusztus 17-én. Tízen súlyosan, körülbelül ötvenen pedig könnyebben megsérültek, mert sínre dõlt fának rohant a Montpellier-bõl Nimes-be tartó vonat. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Pénzügy

Ingyen vonatozhat egy hétig a bringa, az autós pedig egy napig

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 12:39

Díjmentesen szállíthatják kerékpárjaikat a vonatokon az utasok szeptember 16-22. között, az Európai Mobilitási Héten. Szeptember 22-én, az Autómentes Napon pedig a forgalmi engedéllyel rendelkezők maguk is ingyenesen utazhatnak a vasúton. Szeptember 17-18-án az Andrássy úti Mobilitási Hétvégére is érdemes ellátogatni.

Kedvezmény kerékpárosoknak

A MÁV-START által az Európai Mobilitási Hét keretében kiadott díjmentes kerékpárjegyek valamennyi viszonylatban igénybe vehetők. Interneten csak menetjeggyel együtt, a kosárba helyezett jegyek számánál legfeljebb néggyel több díjmentes kerékpárjegy váltható. A díjmentes kerékpárjegyek a vonatokon pótdíjfizetési kötelezettség nélkül megvásárolhatók az érvényes belföldi vasúti menetjegyek mellé.

A vasúttársaság a személyszállító vonatok többségén a kerékpár képszimbólummal megjelölt kocsikban, kocsi-szakaszokban biztosítja az utas őrizetében a kerékpárszállítást, a kerékpárral az együtt utazást. Külön megjelölés hiányában – a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles és a pótjegyköteles vonatok kivételével – a vonat első és utolsó másodosztályú kocsijában, a vasúti kocsi előterében lehet kerékpárral együtt utazni. Ezekben a kocsikban – kocsi-típustól függően – 1-6 kerékpár szállítható. A kerékpárszállító kocsik kapacitása – ugyancsak típustól függően – 4-58 darab kerékpár szállítását teszi lehetővé.

(Bővebb információ a kerékpárszállításról.)

Kedvezmény autósoknak

Az Autómentes Napon a forgalmi engedélyüket bemutató gépjármű-tulajdonosoknak, illetve üzembentartóknak is kedvez a MÁV-START és a GYSEV. Előbbi teljes szolgáltatási területén, utóbbi magyarországi vonalhálózatán lehet másodosztályon díjmentesen utazni. Első osztályú utazáshoz a kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, míg feláras vonat esetén a pót-, illetve helyjegy megváltása is kötelező.

Mobilitási Hétvége

A budapesti Andrássy út ad otthont az egész család számára érdekes programoknak. A MÁV-csoport standján a nagyobbak kipróbálhatják a hajtányt, a kisebbek arcfestésen vehetnek részt, sőt a kézműves sátor is vár minden felnőttet és gyereket.

A MÁV-START új mobilpénztáránál pedig információt kérhetnek az utazni készülők, vagy akár vasúti jegyet is vásárolhatnak az úti céljukhoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.