Pénzügy

A CSOK-módosítás berobbanthatja a lakáspiac motorját

Lökést adhat az újlakás-fejlesztéseknek és a lakáshitelezésnek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételeinek átalakítása. A lépés eredményeként 2017 végéig több mint 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, emellett a lakáshitelezésben is fokozottabb bővülés várható.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítások alapján a jövőben többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot), de a rendelet korlátozásokat is tartalmaz. Többek között

  • az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is bekerülnek a CSOK-os körbe, így már azelőtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett
  • a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni a CSOK-os összeget, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. A jövőben viszont már
  • nem lehet CSOK-ot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épít(ett).

A változások megkönnyíthetik az új lakások értékesítését, így még több beruházó vághat bele újabb fejlesztésbe. Emellett a lakásépítések felgyorsulhatnak – kommentált az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

A szakember utalt arra, hogy az idén amúgy is jelentősen nőtt a lakásépítési kedv, az első félében több mint 13 ezer ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 237 százalékos növekedést jelentett éves szinten. Az élénkülést az is mutatja, hogy szeptember elején több mint 11 ezer új építésű lakást hirdettek eladásra, ami 32 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Felpöröghet

Az ingatlanos portál eddig azzal számolt, hogy 2017 végéig legalább 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra. A tervezett CSOK-os könnyítések életbe lépése miatt viszont jó eséllyel még több fejlesztés indulhat, így a 15-20 ezres lakásszám növekedhet. A szakember hozzátette, hogy az új lakások kínálatára szükség is van, ugyanis a kereslet egyre nagyobb. Adataik szerint az idén majdnem 25 százalékkal nőtt az új építésű lakóingatlanok iránti kereslet.

Áthidaló hitel kellhet

Balogh László rámutatott arra is, hogy a szabályok módosítása mellett fontos szerep hárulhat a támogatást folyósító bankokra és a beruházókra.

A rendelet módosítása csak a CSOK igénylését teszi lehetővé a tervezőasztal mellől értékesített új lakások esetében. A támogatás folyósítása továbbra is csak a lakás használatbavételi engedélyének megszerzése után lehetséges. Az átmeneti finanszírozásban ezért fontos szerephez juthatnak a bankok ajánlatai vagy a beruházók által kínált rugalmasabb fizetési feltételek – fogalmazott a szakértő.

Mire elég, és mire nem?

Balogh László arra is kitért, hogy az új lakás vásárlására vagy új családi ház építésére igényelhető CSOK-összegek közül a legjelentősebb, a 10+10 millió forintos támogatást legalább 60 négyzetméteres új építésű lakásra lehet felvenni. Ugyanakkor a 10+10 millió forint Budapesten nem fedezi egy ekkora új lakás árát, mivel az új lakások átlagos négyzetméterára szeptember elején a 60 négyzetméternél nagyobb, de 150 négyzetméternél kisebb új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forint volt, azaz egy átlagos lakás ebben a kategóriában 46,9 millió forint.

A vidéki városokban azonban elég lehet a CSOK egy új lakásra: Egerben 69, Győrben 61, Kaposváron 68, Miskolcon 67, Nyíregyházán 75, Pécsen 62, Szegeden 65, Szombathelyen pedig 62 négyzetméteres új lakást lehet venni 20 millió forintból – tette hozzá.

A CSOK-változások a hitelezést is élénkíthetik

A cégcsoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője, Gergely Péter szerint a könnyítések a lakáshitelezésre is kedvező hatással lehetnek.

Az eddigi szabályok szerint az új építésű lakások esetében a szerződéskötést követő 120 napon belül kellett a támogatást igényelni, ha pedig ez idő alatt nem született meg a használatbavételi engedély, akkor az igénylő nem kapta meg a támogatást. Emellett az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok sem voltak CSOK-képesek – mondta a szakember.

Hozzátette: az új CSOK-os feltételek bővülést hozhatnak az új lakásokra felvett hitelek állományában. Utalt a szakember arra is, hogy az idén növekedő pályára állt a lakáshitelezési piac. Az újonnan kötött lakáshitel-szerződések értéke júliusban 12, júniusban 43, májusban pedig mintegy 80 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik