Pénzügy

Drámai nyugdíjjóslat és egy figyelmeztetés, nem dolgozhatsz örökké

nyugdíj (Array)
nyugdíj (Array)
Kognitív torzítás, vagyis gondolkodási hiba lehet az öngondoskodás gátja.

Erre az OTP Nyugdíjpénztár hívta fel a figyelmet, miután egy brüsszeli tanulmány szerint 2060-ra megduplázódik a magyar nyugdíjasok száma, a járulékfizetők aránya csaknem 20 százalékkal csökken. A jövőben ezért jelentősen megnőhet a nyugdíjcélú megtakarítások szerepe, sokan azonban mégis inkább a nyugdíj melletti munkát részesítenék előnyben.

A magyarok jelentős 82 százalékának nincs nyugdíjcélra félretett megtakarítása, pedig az uniós tanulmány alapján a jelenlegi nyugdíjszínvonal nem lesz tartható.

Kognitív torzítás

Bár a KSH szerint a jelenlegi nyugdíjasok bevételeinek csak 6 százalékát teszi ki a munkajövedelem, Fábián Tamás pszichológus szerint sokan mégis arra készülnek, hogy nyugdíjas korukban is dolgozni fognak.

Ez a gondolat akadályozza őket, hogy elkezdjenek félretenni idősebb éveikre.

Az emberek gondolkodását úgynevezett kognitív torzítások (észlelési, gondolkodási, következtetési és emlékezeti torzítások) jellemzik. Gyakran jutunk személyes tapasztalatok alapján olyan következtetésre, fogalmazunk meg olyan gondolatokat, amelyek az amúgy rendelkezésünkre álló adatok és információk alapos vizsgálata után számunkra sem lennének logikusak, nem racionálisak – egyszóval tévesek.

A pszichológus hozzátette, mivel az emberek fizikai erejük teljében, mentális képességeik csúcsán vannak fiatalkorukban, azt gondolják, hogy ez mindig, vagy legalábbis még sokáig, így is marad. Ez nyilvánvaló tévedés, hiszen a képességek az életkor előrehaladtával általában romlanak.

Az a fiatal, aki a munkára reális opcióként tekint a nyugdíjas éveiben, valószínűleg nem veszi figyelembe, hogy fizikai és mentális képességei idővel meg fognak változni, munkaerő-piaci lehetőségei ennek következtében be fognak szűkülni. Túlzottan optimista saját jövőbeli lehetőségeit illetően, azt valószínűsíti, hogy az ő esete más lesz, mint a többieké.

A megtakarítás fontos

Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint a boldog nyugdíjaskor fontos feltétele a biztos anyagi háttér. Az egyik legszebb ajándék, amit a jövőbeli unokáinak adhat valaki, ha ő is olyan nagypapa, nagymama lesz, amilyenre most, aktív korúként vágyik. Ehhez előre kell tervezni, félretenni a nyugdíjas évekre. Nagy Csaba a nyugdíjpénztári megtakarítással kis összegekből is megteremthető az időskor anyagi biztonsága. Bár az utóbbi években voltak pozitív változások, a GfK kutatása szerint a 18 és 35 év közöttiek kevesebb mint 10 százalékának van nyugdíjpénztári egyéni számlája – emlékeztetett az ügyvezető.

Nem Dolgozhatsz Örökké

Az OTP Nyugdíjpénztár szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ha terveiknek megfelelően a nyugdíjaskori munkavégzés mellett döntenek, az ahhoz vezethet, hogy a ma ismert, és vágyott nyugdíjaskor eltűnik. Ezért nyáron elindították a „Nem Dolgozhatsz Örökké” kampányt, amelyben a nyugdíjaskori munkavégzés következményeire, nehézségeire hívnák fel a figyelmet.

Korábban a pénztár egy kutatás alapján arra is felhívta a figyelmet, hogy minél idősebb valaki, annál inkább számít rá, hogy dolgoznia is kell nyugdíjasként, fiatalabbként felhőtlenebbnek látja a távoli éveket.

A 18-23 év közötti fiataloknak csak a 10 százaléka számít arra, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell, de a 62-70 évesek között ez az arány már 27 százalék. A legtöbb válaszadó (49%) arra számít, hogy nyugdíjba vonulása után több időt tölt barátaival, többet kirándul (44%), sokan szeretnének csak egyszerűen pihenni is (41%).

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik