Pénzügy

Megháromszorozhatják a családi pótlékot

Meglepő kijelentés tett Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon – figyelt fel rá a Napi.hu. Az eseményen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a V4-ek miniszterelnöki találkozóján vett részt a Lengyelországban.

Az MTI tudósítása szerint Novák ezt mondta:

A lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont “kíváncsian figyeli” a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.

Ez pedig azt jelenti, hogy kvázi megtripláznák a családi pótlékot. Hiszen annak alapösszege egy gyerekre jelenleg (2008 óta változatlanul) havi 12 200 forint, két gyerekre pedig 13 300 forint.

Az 500 plus egyébként Lengyelországban a második gyerektől jár automatikusan, minden gyermekre. Egy háromgyerekes család esetén tehát a juttatás összege havi 100 ezer forint felett van. (Egy gyermek esetén csak akkor jár, ha a család jövedelme kevesebb, mint 800 zloty.)

A lap szerint Novák kijelentése – ha csak nem szimpla gesztus – újbóli paradigmaváltás jelentene az Orbán-kormány családpolitikájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik