Pénzügy

A Mercedes aranybányává tette Kecskemét ingatlanpiacát

Kecskemét Autóbusz-állomás (kecskemét, busz, pályaudvar, )
Kecskemét Autóbusz-állomás (kecskemét, busz, pályaudvar, )

Kecskemét az a kivételes vidéki város, ahol – elsősorban egy jelentős  autóipari beruházásnak köszönhetően – még a válság évei alatt sem torpant meg ingatlanpiac. A helyzet azóta is hasonló, sőt a kilátások tovább javultak. A szakértők szerint akár befektetési céllal is érdemes itt lakást vásárolni, főleg mert néhány kivételes új építésű projekt remek lehetőséget kínál erre.

Úgy tűnik, hogy Kecskemét, illetve a város ingatlanpiacának virágzása továbbra sem ér véget, legalábbis a szakértői nyilatkozatokból ez
szűrhető le. Kecskeméten a Mercedes Benz beruházása még évekkel ezelőtt felrázta az ingatlanpiacot, és kedvező hatása máig érvényesül – hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője, Balla Ákos.

A Mercedes és a kormány keze

A termelő és infrastrukturális beruházások nyugatról keleti irányba történő elmozdulásának nyertese az elkövetkező időszakban egyértelműen Kecskemét. Ahogy a város gazdaságát, úgy ingatlanpiacát is a Mercedes jelenléte határozza meg. Mivel a német autógyártó új üzemegységgel  bővíti magyarországi gyárát, a 2500 főnyi munkaerő további élénkülést hoz a kecskeméti ingatlanpiacnak.

Ráadásul a kormány is kiemelt figyelmet fordít a városra, melynek köszönhetően egy 100 milliárd forintos fejlesztés veszi kezdetét Kecskeméten. Ennek keretében kiépítik az Egyetemi Várost és egy  kutatóközpontot, de fejlesztik a polgári repülőteret és az
infrastruktúrát: többek között megépül egy körgyűrű, négysávossá bővül az 52-es út, intermodális csomópontot alakítanak ki, benne
buszpályaudvarral és vasútállomással.

A lakásbérleti díjak már fővárosi szinten

Balla Ákos úgy véli, hogy ezen beruházások és fejlesztések révén az ingatlanbefektetést keresők számára országosan is kiemelt célponttá válhat Kecskemét. Az ingatlanok értékállóságát a város és gazdaságának fejlődése középtávon mindenképpen garantálja, ugyanakkor a bérleti piacban már rövid távon is komoly lehetőségek rejlenek a dinamikusan bővülő keresletnek köszönhetően.

Kecskeméten jelenleg az ingatlanárak még elmaradnak az átlagos budapesti árszinttől, azonban a bérleti díjak lassan felzárkóznak – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ez nem csak a befektetők fantáziáját mozgathatja meg, hanem Kecskeméten belül a lakásváltásban gondolkodókat is cselekvésre késztetheti. Különösen, ha újabb, nagyobb presztízsű ingatlanba költöznének. Utóbbi esetben azért, mert az ingatlanárak prognosztizálható emelkedése során az új építésű, jó fekvésű lakások drágulása nagyobb mértékű lehet, mint a használt ingatlanoké.

Hol érdemes most ingatlant vásárolni?

Balla Ákos várakozásai szerint a városra jellemző kedvező adottságok és a várható további pozitív változások az új építésű projektek számának növekedését eredményezhetik. Ez önmagában nem rossz hír, azonban érdemes óvatosnak lenni. Nem érdemes bármilyen lakás megvásárlásával kockáztatniuk a pénzüket a befektetőknek vagy az új lakásra vágyóknak. A legértékállóbb befektetésnek a jó lokációban lévő, jelenleg is reális áron kínált, és hosszabb távon is forgalomképes ingatlanok tartoznak. Az ebbe a körbe tartozó lakásoknál jóval nagyobb mértékű áremelkedés valószínűsíthető, mint az átlagos kecskeméti ingatlanoknál.

A szakértő tehát azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy befektetésüket alaposan fontolják meg, fordítsanak kiemelt figyelmet az ingatlan elhelyezkedésére, az ingatlan környezetének minőségére, és a beruházó megbízhatóságára. Ezt az újonnan induló projekteknél persze nem minden esetben lehet megítélni, így érdemesebb a már zajló, néhány értékesítési ütemet megvalósító, prosperáló területeken fekvő beruházások közül választani.

Sokat elárulhat a lakásvásárlónak

Példaként említette az Arborétum Lakóparkot, amely egy már több éve belakott lakóövezet Kecskeméten, és jelenleg a harmadik, befejező ütem építése zajlik. Mivel futó projektről van szó, így könnyen meg lehet ítélni, hogy a korábban átadott lakások mennyire tartják értéküket, milyen magas a lakások minősége és milyen életminőséget kínálnak az ott lakóknak, illetve felmerültek-e problémák a használat első néhány éve során.

Az ilyen, régebb óta futó projekteknél ráadásul korábban meghatározták az árakat, így ezek alacsonyabbak, mint a most induló beruházásoknál. Hiszen nem csak a várható folyamatos ingatlanár-emelkedés – mely különösen az új építésű, jó elhelyezkedésű lakásokat érinti – játszik közre, hanem az is, hogy a most induló kivitelezéseknél már a telekárak is magasabbak, ami könnyen túlárazottá tehet egy nem kellő körültekintéssel előkészített projektet – tette hozzá Balla Ákos.

Érdemes tehát még időben lépni az itt élőknek vagy a befektetésben gondolkodóknak, de csak alapos megfontolás után, olyan lokációkban és beruházásoknál, melyek már bizonyították értékállóságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik