Pénzügy

Devizahiteles elszámolás – az adósok hiába vitatták, a bankoknak lett igazuk

devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )
devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )

A legfrissebb statisztika szerint a Pénzügyi Békéltető Testületnél (PBT) szeptember elsejéig majdnem minden beérkezett volt devizahiteles elszámolással kapcsolatos panaszügyet lezártak (lásd táblázatunkat), így már tényleg megvonható a panaszok mérlege. Az eredmény pedig az adósok számára meglehetősen lehangoló – írta az Azénpénzem.hu.

Nagyon kevés esetben sikerült megváltoztatni az elszámolást

A lezárt ügyek 3,1 százalékában sikerült a panaszosoknak bármit is elérniük. Ez önmagában is nagyon kevés, de a helyzetet a további elemzés jelentősen sötétíti. Magát az elszámolást ugyanis az összesen 16,5 ezer panaszbejelentés mellett még 120 esetben (a lezárt ügyek 0,7 százaléka) sem sikerült megváltoztatni. Az adósok legnagyobb számban az elszámolásra kötelezést tudták elérni, ez azonban nem jelentette azt, hogy vissza is kaptak valamit. A gyakorlatban ez inkább csak annyit jelentett, hogy legalább valamilyen szinten szóba állt a bank az adóssal. Ennek keretében elmagyarázták például, hogy ők miért is csináltak mindent jól.

A portál megjegyzi, az adósok közül sokan nem is az elszámolást vitatták, és ha mégis, gyakran hiányzott az indoklás. És nem kevesen hiányolták az érthetőséget is. (Az elszámolási értesítő tartalmát a jegybank határozta meg, elvárásként sok mindent írtak elő, azt azonban nem, hogy a hitelező világosan írja le, mikor mekkora árfolyamrést alkalmazott, és mikor mekkora kamatemelést érvényesített. Az Azénpénzem.hu megjegyzi: nehéz nem arra gondolni, hogy ez tudatosan lett így.)

Bírósághoz végül a panaszos adósok 14 százaléka fordult. Ha pedig a bíróság úgy találta, hogy valami hibádzik a békéltetői eljárásban, akkor az ügyet hozzájuk utalta vissza. A portál tudomása szerint egyedül ezeknek az eljárásoknak még nincs végük.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik