Pénzügy

Világrekord büntetést akasztanának a MasterCard nyakába a britek

A MasterCardtól peres úton 14 milliárd fontot (5103 milliárd forintot) követel Nagy-Britannia korábbi pénzügyi ombudsmana, mivel állítása szerint a MasterCard visszaélt erőfölényével, és túl magas díjakat szedett éveken keresztül – írja a Reuters.

Az ügy a brit történelem legnagyobb összegű kártérítési pere, és ha a felperes nyerne, akkor 46 millió ember kapna kártérítést.

A vád szerint a MasterCard hosszú évekig visszaélt piaci pozíciójával, és túl magas interchange díjat szedett. Az interchange díj vagy bankközi jutalék egy olyan díj, amelyet ugyan egy kártyás tranzakció esetében a kibocsátó banknak fizet az elfogadó bank, de valójában ez a tétel a kereskedi jutalékon keresztül a kereskedők terhe.

A MasterCard a vád szerint 16 éven keresztül, 1992-től 2008-ig űzte a gyakorlatot. Az Európai Uniós versenyügyi szabályozók 2014-ben büntették meg a MasterCardot hasonló ügyben, a mostani per alapja is valószínűleg ez a döntés lesz.

A kártyatársaság nemrégiben egy közleményt adott ki, melyben tagadják, hogy bármilyen szabálytalanságot követtek volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik