Pénzügy

Újra legombolják a vállalkozásokat az online kasszával

penztargep(210x140).jpg (Array)
penztargep(210x140).jpg (Array)

Októbertől új vállalkozástípusokra terjesztik ki az online kasszák használatának kötelezettségét, ám azok sem ússzák meg költségek nélkül, akiket már bekötöttek a NAV-hoz. Ez utóbbi kör ugyanis 60-70 ezer forintos költséggel számolhatnak, hogy már meglévő gépeik megfeleljenek az új szabályoknak – írta az Onlinekassza.

Persze az újraengedélyeztetés és a kötelező átalakítás nincs ingyen. Ám egy kisebb boltnak a 60-70 ezer forintos költség kifizetése nem biztos, hogy olyan egyszerű. Tegyük hozzá, hogy a pénztárgépeket eleve felül kell vizsgáltatni évente, aminek költsége alaphangon 13 ezer forint. És egyelőre nem úgy tűnik, hogy az állam nyújtana bármilyen segítséget a most felmerülő költségek enyhítésére.

Viszont esélyes, hogy az eredetileg tervezett határidők nem lesznek tarthatók sem a kasszák újraengedélyeztetésére, sem az új kötelezettek kasszabeszerzésére. Ez utóbbiak már csak azért sem tudnak ennek eleget tenni, mert kizárólag új engedéllyel rendelkező kasszát vehetnének, ám ilyen még nem kapható. A rájuk vonatkozó beszerzési határidőt már ki is tolta a kormány január 1-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik