Pénzügy

A leggazdagabbak is készpénzbe menekülnek mostanában

A Portfolio Privátbani Felmérés szerint június végére a hazai szolgáltatóknál kezelt vagyon meghaladta a 3670 milliárd forintot, ami 4,4 százalékos bővülést mutat tavaly decemberhez képest. Az is kiderült, hogy a piaci bizonytalanság miatt már egyik privátbanki szolgáltató sem számít 12 százalékot meghaladó növekedésre a következő egy évben.

Óvatosabbak lettek a vagyonos ügyfelek is, a vagyonuk majdnem 20 százaléka van már készpénzben és bankbetétben, miközben a részvénybefektetések aránya még a 10 százalékot sem éri el. A befektetési alapok és kötvények népszerűsége nem csökkent, továbbra is ezekben az eszközökben tartják a legtöbb pénzt a vagyonos ügyfelek.

A felmérésben résztvevő szolgáltatók többsége egyébként pozitívnak látja a következő egy évet vagyonnövekedés szempontjából, de már nem annyira, mint fél évvel ezelőtt.

A kockázatokról is kérdezték őket. A szolgáltatók megítélése szerint már nemcsak a szabályozói és piaci környezet jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a pénz- és tőkepiaci környezet, és jelentősek az alacsony hozamokkal kapcsolatos félelmek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik