A stethoscope by a Credit cards payment
Pénzügy

Ha kedves az élete, most vegyen állampapírt

24.hu
24.hu

2016. 09. 03. 17:00

Korábban a témában:

Legtöbben ma is az éven belül állampapírokat keresik, pedig már érezhetően többet lehet keresni a pénzünkön, ha több évre előre gondolkozunk. Az egyéves 2,25 százalék helyett pl. a 2026-ban lejáró papír jelenleg 3,8 százalékot fizet. De nagy előnye ezen felül még az is, hogy idővel nőni fog a kamatozása.

Éppen egy olyan időszak kezdődik ugyanis most, amikor az infláció magára talál és így a hozamok is nőni fognak. Ilyen esetben pedig a változó kamatozás hozza a legtöbbet a konyhára. A Bankmonitor.hu elemzéséből az is kiderül, hogy melyiket vegyük: a Prémium vagy a Bónusz állampapírt.

Hozam kontra infláció

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hozam mértéke önmagában sokat nem mond, hasonlóan fontos, hogy közben a pénzünk értéke mennyit romlik.

Érezhetően teljesen más a leányzó fekvése, ha 2 százalékos hozamot 2 százalékos infláció mellett kaphatunk meg, vagy ha 0 százalék az infláció, vagyis a pénzünk értéke például egyéves időtávon nem veszített az értékéből. Előbbi esetben az árak növekedése felzabálja a hozamot, míg utóbbinál nyerők leszünk.

Például az évszázad üzletét köthette meg, aki 2012-2014 között vásárolt kamatozó kincstárjegyet vagy egyéves állampapírt. Hiszen egy év múlva 4-6% közötti reálhozam üthette a markát. Ilyen értékeket hagyományos esetben csak jóval nagyobb kockázat felvállalása mellett érhettünk volna el, a magas kamatozás és bezuhanó infláció viszont pozitív meglepetést okozhatott sokak számára.

És ha most akarunk jól járni?

Nagy igazság, hogy fix kamatozású kötvényt akkor érdemes vásárolni, ha az infláció és a hozamok esésben vannak, míg ha ennek az ellenkezője igaz (infláció és a hozamok is nőnek), akkor a változó kamatozású kötvényt.

Nem véletlen, hogy a fordulat előtt állva a Bankmonitor is azt vallja, hogy mindenképpen érdemes megfontolni a változó kamatozású állampapírokat.

Jó hír

Az államkincstárnál több fajta kötvény is elérhető, a két legfontosabb kategória, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvény. A Prémium kötvények a következő években folyamatosan változó kamatot fizetnek majd, a kamatbázis az adott évet megelőző átlagos éves infláció. Attól függően, hogy 3 vagy 5 évre köteleződünk el, fizet 2,75 és 3,25 százalékos kamatprémiumot az állam (jelenleg ez megegyezik a fizetett kamat mértékével).

Márpedig, ha emelkedik az infláció, akkor a kifizetendő kamat mértéke is nőni fog, nekünk pedig semmit sem kell tennünk.

Bónusz állampapír kontra Prémium kötvény

A Bónusz állampapírok 4, 6 és 10 évre érhetők el, és mind a kamatbázisukban, mind a kamatprémiumukban különböznek a Prémium kötvényektől. A kamatbázis itt a friss kibocsátású 12 havi diszkont-kincstárjegyek hozamához kötött, az első beértékeléskor 1,05 százalék volt ennek az értéke.

A kamatprémium mértéke az időtáv növekedésével együtt egyre magasabb lesz (2, 2,5 és 2,75 százalék). Így kapjuk meg összességében, hogy például a 2026-ban lejáró papír jelenleg 3,8 százalékos kamatot fizet (1,05% + 2,75% = 3,8%).

Eddig a prémium volt a nyerőbb

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen két egymással ellentétes hatás alapján kell megállapítanunk, hogy melyik lehet a jobb választás. Egyrészt a gyűjtésünk szerint az utóbbi 5 évben a Bónusz állampapír kamatbázisa volt az esetek többségében a magasabb (elképzelt kamatfizetési időpontot nézve átlagosan 0,6 százalékkal). Másrészt viszont a kamatfelára a Prémiumnak volt magasabb, méghozzá egy elképzelt 2020-as lejárat esetében 1 százalékkal.

A kettő eredőjeként azt mondhatjuk, hogy a Prémium előnye átlagosan 0,4 százalék lehetett az utóbbi öt év alapján.

Ezért lehet érdemes most lépni

A Bankmonitorosok hangsúlyozzák: azért is érdemes minél korábban lépni és választani akár hosszabb lejáratú állampapírt is, mert idővel bőven elképzelhető, hogy az állam is változtatni fog a feltételeken az új kibocsátású állampapíroknál.

Viszont ha még most tudunk lépni, akkor elkerülhetjük a játékszabályok módosítását, és így bebetonozhatjuk a Prémium állampapíroknál a kamatfelárat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.