Pénzügy

Ha kedves az élete, most vegyen állampapírt

Legtöbben ma is az éven belül állampapírokat keresik, pedig már érezhetően többet lehet keresni a pénzünkön, ha több évre előre gondolkozunk. Az egyéves 2,25 százalék helyett pl. a 2026-ban lejáró papír jelenleg 3,8 százalékot fizet. De nagy előnye ezen felül még az is, hogy idővel nőni fog a kamatozása.

Éppen egy olyan időszak kezdődik ugyanis most, amikor az infláció magára talál és így a hozamok is nőni fognak. Ilyen esetben pedig a változó kamatozás hozza a legtöbbet a konyhára. A Bankmonitor.hu elemzéséből az is kiderül, hogy melyiket vegyük: a Prémium vagy a Bónusz állampapírt.

Hozam kontra infláció

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hozam mértéke önmagában sokat nem mond, hasonlóan fontos, hogy közben a pénzünk értéke mennyit romlik.

Érezhetően teljesen más a leányzó fekvése, ha 2 százalékos hozamot 2 százalékos infláció mellett kaphatunk meg, vagy ha 0 százalék az infláció, vagyis a pénzünk értéke például egyéves időtávon nem veszített az értékéből. Előbbi esetben az árak növekedése felzabálja a hozamot, míg utóbbinál nyerők leszünk.

Például az évszázad üzletét köthette meg, aki 2012-2014 között vásárolt kamatozó kincstárjegyet vagy egyéves állampapírt. Hiszen egy év múlva 4-6% közötti reálhozam üthette a markát. Ilyen értékeket hagyományos esetben csak jóval nagyobb kockázat felvállalása mellett érhettünk volna el, a magas kamatozás és bezuhanó infláció viszont pozitív meglepetést okozhatott sokak számára.

És ha most akarunk jól járni?

Nagy igazság, hogy fix kamatozású kötvényt akkor érdemes vásárolni, ha az infláció és a hozamok esésben vannak, míg ha ennek az ellenkezője igaz (infláció és a hozamok is nőnek), akkor a változó kamatozású kötvényt.

Nem véletlen, hogy a fordulat előtt állva a Bankmonitor is azt vallja, hogy mindenképpen érdemes megfontolni a változó kamatozású állampapírokat.

Jó hír

Az államkincstárnál több fajta kötvény is elérhető, a két legfontosabb kategória, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvény. A Prémium kötvények a következő években folyamatosan változó kamatot fizetnek majd, a kamatbázis az adott évet megelőző átlagos éves infláció. Attól függően, hogy 3 vagy 5 évre köteleződünk el, fizet 2,75 és 3,25 százalékos kamatprémiumot az állam (jelenleg ez megegyezik a fizetett kamat mértékével).

Márpedig, ha emelkedik az infláció, akkor a kifizetendő kamat mértéke is nőni fog, nekünk pedig semmit sem kell tennünk.

Bónusz állampapír kontra Prémium kötvény

A Bónusz állampapírok 4, 6 és 10 évre érhetők el, és mind a kamatbázisukban, mind a kamatprémiumukban különböznek a Prémium kötvényektől. A kamatbázis itt a friss kibocsátású 12 havi diszkont-kincstárjegyek hozamához kötött, az első beértékeléskor 1,05 százalék volt ennek az értéke.

A kamatprémium mértéke az időtáv növekedésével együtt egyre magasabb lesz (2, 2,5 és 2,75 százalék). Így kapjuk meg összességében, hogy például a 2026-ban lejáró papír jelenleg 3,8 százalékos kamatot fizet (1,05% + 2,75% = 3,8%).

Eddig a prémium volt a nyerőbb

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen két egymással ellentétes hatás alapján kell megállapítanunk, hogy melyik lehet a jobb választás. Egyrészt a gyűjtésünk szerint az utóbbi 5 évben a Bónusz állampapír kamatbázisa volt az esetek többségében a magasabb (elképzelt kamatfizetési időpontot nézve átlagosan 0,6 százalékkal). Másrészt viszont a kamatfelára a Prémiumnak volt magasabb, méghozzá egy elképzelt 2020-as lejárat esetében 1 százalékkal.

A kettő eredőjeként azt mondhatjuk, hogy a Prémium előnye átlagosan 0,4 százalék lehetett az utóbbi öt év alapján.

Ezért lehet érdemes most lépni

A Bankmonitorosok hangsúlyozzák: azért is érdemes minél korábban lépni és választani akár hosszabb lejáratú állampapírt is, mert idővel bőven elképzelhető, hogy az állam is változtatni fog a feltételeken az új kibocsátású állampapíroknál.

Viszont ha még most tudunk lépni, akkor elkerülhetjük a játékszabályok módosítását, és így bebetonozhatjuk a Prémium állampapíroknál a kamatfelárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik