Pénzügy

Iskolakezdés – négy családból egyben hitel is kellett hozzá

Aki még nem próbálta, az el sem tudja képzelni, mi mindenre lehet szükség egy iskolakezdéshez. Aki meg már benne van, az évről-évre zsonglőrködik, hogy mire becsengetnek, kívül-belül készen álljon a gyerek a kezdésre.

Jó esetben nem jelent anyagi kihívást a felkészülés, de sokaknak kifejezetten az. Akármilyen is azonban a háttér, a szülők próbálják a lehető legjobban megoldani ezt a házi feladatukat. Szerencsés az, akinek a munkahelye ad iskolakezdési támogatást, van, akinek csak hitelből megy a vásárlás, másoknak váratlan családi segítség érkezik a legjobbkor.

otp_palotas

Akciókra hangolódva

Dominikáéknak két iskolás lányuk és egy óvodás kisfiuk van. A nagyobbik lány a negyediket kezdte, neki szinte alig volt szüksége új felszerelésre, mert sok mindent tud használni, amit már tavaly is. A kisebbik most lett elsős – az ő beiskolázása jelentett most nagyobb kiadást.

Domi a szigorúan iskolai felszerelést úgy 30-40 ezer forintra saccolta. Nem egyszerre vásároltak be, hanem már a nyár elejétől figyelték az akciókat, és ami éppen le volt árazva (iskolatáska, tanszerek, stb.) azt rögtön megvették. Márkásat, hogy szép, tartós legyen, de mégis a szokásos árnál jóval olcsóbban.

Így augusztus végére nekik már csak a tornacipő beszerzése maradt, és néhány apróság, meg az őszi ruhatár frissítése. Utóbbi valamennyivel többe került, mint a tanszerek. Náluk nem merült fel, hogy esetleg hitelből vásároljanak. A tankönyv, mivel háromgyerekesek, ingyenes.

MTI / Mohai Balázs
MTI / Mohai Balázs

Füzetek, könyvek, húzós árban

Brigi egyedül neveli lányát, aki most lesz elsős a gimnáziumban (nulladik évfolyam után). Ami nagy költség nekik, az a tankönyv: 22 ezer forint.

Náluk a gyerek egyetlen extra kérése mindig a szép füzet. Nagy alakú legyen, ne a legvékonyabb, kemény fedelű, dizájnos. Darabja 300-900 forint volt. Brigi ahogy számolt, tanszerekre összesen mintegy 20 ezer forintot költöttek. Ezt a cirka 42 ezer forintot „kigazdálkodta”, ahogy ő fogalmazott. Hitelbe nem szívesen megy bele, mert korábban befürdött már.

Az őszi ruhatárat is ki kellett pótolni, kicsit megújítani. Brigi büszkén mesélte, hogy ezt az idén már a lánya állta – elment a szünidőben egy hónapra dolgozni, és a saját keresetéből vásárolt magának ruhát, cipőt. Ez nagyjából 35-40 ezer forintjába került.

Jól jött a családi segítség

A négygyerekes családból a nagylány már kirepült, a fiúk hetedik, nyolcadikosok lesznek, a kisebbik lány pedig most megy első osztályba.

A ruhatárat náluk teljesen fel kellett újítani, mert rengeteget nőttek a gyerekek tavaly őszhöz képest, meg el is használódtak a dolgaik. A ruha, cipő (tornaruha, tornacipő is) fejenként úgy saccolja, 30-40 ezer forintba kerülhetett. Gábor, az apa pontos összeget azért nem tud, mert ezt a kiadást most a testvéréék állták, és a jófejségük része volt az is, hogy el sem árulták, mennyit költöttek összesen.

A fiúk iskolatáskája, tanszerei, írószerei is leamortizálódtak, így nekik is mindenből újat kellett venni. A kislány pedig megkapta élete első iskolai felszerelését. A beszerzésre pont elég volt náluk a 99 ezer forintnyi iskolakezdési utalvány, amit a cafeteriakeretből kért az apa. A tankönyv ingyen van nekik, tehát az nem jelent majd külön kiadást. Gábor hozzátette, ha nincs ez a két segítsége, nem kizárt, hogy hitelre is szükségük lett volna.

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

A nagylányt alaposan ki kellett staférozni

Ági háromgyerekes egyedül álló anya – a két kicsi náluk még óvodás, a harmadik gyereke pedig most került középiskolába.

A nagylány művészeti suliba fog járni – minden tánchoz kért ruhából kell fekete és fehér és bordó színű is – csak a pólók darabja 3 ezer forint volt. Táskából a régit használja, a tankönyv ingyenes neki, kellettek még füzetek, írószerek, és rajzra sok minden, ami a listán szerepelt. Plusz szükség volt még néhány új ruhára, cipőre is. Az ovisoknál szerencsére nincs különösebb évkezdési költség – csak a szokásos tisztasági csomag.

Ági a tanévkezdésre valót nem tudta előre félretenni, így kölcsönt vett fel, 50 ezer forintot, amit rugalmasan fizethet vissza.

Ha rövid a takaró

A legtöbbe Gáboréknál került a gyerekek felkészítése, mintegy 220 ezer forintba, és az apa mondta is, hogy ha nem lett volna a segítség, hitelre szorult volna. Ági pedig vett is fel hitelt.

Azok kedvéért, akik hasonló cipőben járnak, és még nem tudták beszerezni, ami kell, megnéztük, mennyi lehet egy akciósan az iskolakezdésre kínált személyi hitel törlesztője. Az OTP-nél pl. azt találtuk, hogy ha 100 ezer forintra van szükség, akkor azt futamidőtől függően minimum 2101, maximum 8524 forintos havi részletekben lehet visszafizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik